Foto: RIA Novosti/Scanpix
Sestdien Maskavā un citās Krievijas pilsētās notiks masveida akcijas, kuras rīko gan tagadējās Krievijas varas pretinieki, gan atbalstītāji, un protesti gaidāmi arī vairākās citās pasaules pilsētās, vēsta ārvalstu mediji.

Gaidāms, ka visvairāk cilvēku pulcēs kļūs pašvaldības atļautais opozīcijas gājiens "Par godīgām vēlēšanām" pa Lielās Jakimankas ielu un tam sekojošais mītiņš Bolotnajas laukumā, kas sāksies jau pusdienlaikā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Savukārt pulksten 15 pēc Maskavas laika uz Poklonnajas kalna notiks Krievijas premjera un prezidenta amata kandidāta Vladimira Putina atbalsta mītiņš "Mums ir ko zaudēt". Organizētāji, kuru vidū ir pēc Putina iniciatīvas izveidotā Viskrievijas tautas fronte, partija "Krievijas patrioti", Krievu kopienu kongress un kustība "Laika būtība", gatavojas uzstāties pret "oranžajiem draudiem". Opozīcija šajā gadījumā tiek saistīta ar oranžo krāsu, atminoties "oranžo revolūciju" Ukrainā.

Putins piektdien paziņoja, ka atbalsta uzskatus, kurus aizstāvēs Poklonnajas kalna mītiņa dalībnieki, vēsta aģentūra "Interfax". "Tur atnāks cilvēki, kas atklāti paziņos par savu antioranžo pozīciju. Es viņiem esmu pateicīgs, es piekrītu viņu uzskatiem," sacīja Krievijas premjers.

Lūgts komentēt internetā parādījušos informāciju, ka uz mītiņu piespiedu kārtā tiks dzīti studenti un valsts iestāžu darbinieki, Putins sacīja: "Masu pasākumi varas atbalstam vispār mazliet atšķiras no cita veida akcijām: tajos piedalās cilvēki, kuri izjūt draudus kādām savām interesēm, bīstamību kaut ko zaudēt – tāpēc viņi iznāk ielās, lai paziņotu par savu pozīciju."

Dažreiz šādu pasākumu organizēšana "var būt saistīta ar daudzinātā administratīvo resursu izmantošanas pazīmēm," sacīja Putins, atzīdams: "Tas, protams, nav nekas labs. Taču arī pārvērtēt šādu resursu izmantošanas faktu nav pareizi."

Atsevišķu mītiņu Puškina laukumā rīkos Vladimira Žirinovska vadītā Krievijas Liberāldemokrātiskā partija, savukārt Saharova prospektā Valerijas Novodvorskas un Konstantīna Borovoja vadībā pulcēsies demokrātiskie spēki, kuri atteicās piedalīties opozīcijas pamatgājienā.
"Es ceru, ka mēs uzdevumu izpildīsim, un 30 tūkstoši dalībnieku mums būs. Tikai mūsu mītiņš būs bez komunistiem un nacistiem," sacīja "Interfax" Borovojs, kurš gan norādīja, ka mītiņa galvenie lozungi būs par godīgām vēlēšanām un demokrātiju, kā arī pret valdošajiem: "Mēs esam Putina pretinieki."

Neraugoties uz stipro salu un valsts galvenā sanitārā ārsta Genādija Oniščenko brīdinājumiem , ka dalība stundu garā mītiņā uz ielas aukstuma dēļ ir bīstama (decembra akciju laikā viņš brīdināja par draudiem pūlī saslimt ar gripu), mītiņus un gājienus grasās apmeklēt desmitiem tūkstoši cilvēku.

Gājiena "Par godīgām vēlēšanām" organizētāji pieteikuši līdz 50 tūkstošiem dalībnieku, bet sociālajā tīklā "Facebook" savu atnākšanu pagaidām apstiprānujuši varāk nekā 27 tūkstoši. Savukārt Putina atbalstītāju mītiņā "Mums ir ko zaudēt" gaidāms līdz 15 tūkstošiem dalībnieku.

Gatavošanos mītiņiem pavadīja skandāli – internetā pēdējās dienās varēja atrast vairākus sludinājumus ar piedāvājumiem maksāt par dalību mītiņos, vairums no tiem – aicinājumi apmeklēt pasākumus Putina aizstāvībai. Tāpat parādījusies informācija, ka Maskavā un reģionos budžeta finansēto iestāžu darbiniekus liek piedalīties Putinu atbalstošajos mītiņos, pretējā gadījumā draudot ar prēmiju atņemšanu vai atlaišanu.

Putina partijā "Vienotā Krievija" šādus apvainojumus nosauca par "pilnīgiem murgiem", bet "antioranžās" akcijas rīkotāji paziņoja, ka "cilvēku aicināšana par naudu ir netīro priekšvēlēšanu tehnoloģiju izmantošanas piemērs".

Jau ziņots, ka pērn 10. un 24.decembrī daudzās Krievijas pilsētās notika pilsoniskās protesta akcijas pret parlamenta vēlēšanu iznākumu. Visplašāk apmeklētie pasākumi notika Maskavā.

Sestdien arī sākas prezidenta vēlēšanu aģitācijas mēnesis – Putina apņemšanās pēc četru gadu pārtraukuma, kura laikā viņš vadīja valdību, atgriezties Kremlī savā trešajā, nu jau sešus gadus ilgajā prezidentūras termiņā ir viens no opozīcijas nemiera iemesliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!