Krievija un Irāna varētu apspriest iespēju atvērt Afganistānas rietumos "otro fronti" pret talibiem, jo Maskava ir nobažījusies par iespējamo ietekmes sfēru pārdalīšanu un ASV pozīciju pastiprināšanos Centrālajā Āzijā, otrdien raksta "Ņezavisimaja gazeta".
Krievija cenšas ciešāk saistīt savu politiku ar Tadžikistānu un Irānu. Irānas aizsardzības ministrs Ali Šamhani vēlu pirmdienas vakarā devās vizītē uz Maskavu, kur tam līdz piektdienai paredzēta vairāku līgumu parakstīšana attiecībā uz aizsardzības iekārtu un militāro tehnoloģiju iegādi Krievijā.

Irāna ir ieinteresēta modernu zenītraķešu kompleksu, pretkuģu un prettanku raķešu un augstas precizitātes sauszemes karaspēka ieroču iegādē.

Vizītei bija jānotiek vēl septembrī, taču tā kā Šamhani ierašanās laiks tad sakrita ar Izraēlas premjera Ariela Šarona uzturēšanos Maskavā, brauciens tika atlikts.

Irānas aizsardzības ministra apmeklējums seko Irānas - Krievijas piecu gadu militārās sadarbības līguma parakstīšanai martā, kurā piedalījās gan Šamhani, gan Krievijas aizsardzības ministrs Igors Sergejevs.

Tiek pieņemts, ka Krievijas amatpersonas tiekoties ar Irānas aizsardzības ministru admirāli Ali Šamhani, apspriedīs iespējas Afganistānas rietumos atvērt "Taliban" opozīcijas spēku otro fronti. Nav izslēgts, ka no Krievijas pa Kaspijas jūru uz Irānu un tālāk uz uz Afganistānu tadžiku un citām ciltīm tiks piegādāti tanki "T-55" un vecā tipa bruņutransportieri, kā arī munīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!