Krievija un Irāna otrdien parakstīja līgumu par sadarbību militārajā jomā, paziņoja Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Ivanovs. Līgums paver iespēju Krievijai pārdot Irānai ieročus par kopējo vērtību līdz 300 miljoniem ASV dolāru gadā.
"Šis līgums nav noslēpums, tas atbilst visām starptautisko tiesību normām un standartiem un ir praktiski identisks citiem dokumentiem, kurus Krievija ir parakstījusi ar daudzām valstīm," pēc sarunām ar Irānas aizsardzības ministru Ali Šamhani, kurš uzturas vizītē Maskavā, sacīja Ivanovs.

Pateicoties otrdien parakstītajam sadarbības līgumam, Irāna piecu gadu laikā varētu kļūt par trešo lielāko Krievijas ieroču noieta tirgu pēc Ķīnas un Indijas, aģentūrai "Interfax" norādījis Krievijas analītiķis Ruslans Puhovs.

ASV, kas uzskata Irānu par neprognozējamu valsti, novembrī asi kritizēja Maskavas lēmumu atsākt ieroču piegādes Teherānai.

Krievija pārtrauca piegādāt ieročus Irānai 1995.gadā pēc slepenas vienošanās, kuru panāca toreizējas Krievijas premjerministrs Viktors Černomirdins un bijušais ASV viceprezidents Als Gors.

Krievijas laikraksti otrdien brīdināja, ka Maskavai būs grūti turpināt militāro sadarbību ar Irānu un vienlaikus būt pilnvērtīgai partnerei ASV vadītajā pretterorisma kampaņā.

Vašingtonai jau vairāk nekā 20 gadu nav diplomātisko attiecību ar Irānu, un ASV ierindo Teherānu terorisma veicinātāju vidū, jo tā atbalsta Libānas kaujinieku grupējumu "Hezbollah" un radikālos pret Izraēlu vērstos grupējumus.

Teherāna neatbalsta Afganistānā valdošo grupējumu "Taleban", bet ir paziņojusi, ka atbalstīs ASV militāros triecienos Afganistānai, kur patvēries 11.septembra terora aktos ASV galvenais aizdomās turētais - saūdarābu disidents Osama bin Ladens - vienīgi tad, ja to atbalstīs ANO Drošības padome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!