Krievija un Irāna panākušas sākotnēju vienošanos par plānu, kas paredz Irānas atomelektrostaciju degvielai nepieciešamo urāna bagātināšanu veikt Krievijas teritorijā, tādējādi mazinot Rietumu bailes, ka Islāma republika varētu iegūt kodolieročus, svētdien paziņoja augsta ranga Irānas amatpersona.
Kopīgā preses konferencē Krievijas atomenerģētikas aģentūras "Rosatom" vadītājs Sergejs Kirijenko un Irānas viceprezidents Golams Reza Akazadehs paziņoja, ka tuvākajās dienās turpināsies sarunas Maskavā.

"Mēs esam panākuši principiālu vienošanos par kopuzņēmuma izveidošanu," paziņoja Akazadehs, kurš ir arī Irānas Atomenerģijas organizācijas vadītājs. "Mēs esam apsprieduši šī priekšlikuma elementus un mūsu kopīgā nostāja šajā lietā ir tāda, ka mēs esam sasnieguši progresu."

Tiek uzskatīts, ka Irānas pilsētā Būšehrā notiekošās sarunas ir Teherānas pēdējā iespēja rast diplomātisku risinājumu krīzei, kuru izsaukusi tās īstenotā kodolprogramma, pirms Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) Vīnē 6.martā publiskos savu ziņojumu.

Būšehrā, kur notiek sarunas, izvietota arī Irānas atomelektrostacija, kas tiek būvēta ar Krievijas palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!