Foto: Reuters/Scanpix
ANO Drošības padome aicinājusi Jemenas varas iestādes un opozīciju ievērot mērenību dialogā, bet nekādus konstruktīvākus risinājumus padome nav panākusi. Neoficiāli daži diplomāti pauduši, ka Krievija un Ķīna bloķējušas lēmumu par aktīvāku rīcību un ANO iejaukšanos konfliktā, vēsta BBC.

Pirms ANO Drošības padomes sēdes Krievijas ārlietu ministrs esot brīdinājis Jemenas opozīciju, ka tai nebūtu jāgaida tādu pašu Rietumvalstu atbalstu, kādu saņem Lībijas opozīcija, kuru saskaņā ar ANO rezolūciju atbalsta starptautiskā koalīcija un NATO spēki, bombardējot Lībijas valdības armijas objektus.

BBC norāda, ka ANO diplomāti pagaidām ir piesardzīgi, jo Jemena pirmo reizi nonākusi ANO darba kārtībā, bet situācija šajā valstī ir "diezgan sarežģīta un delikāta".

ANO Drošības padome pagaidām atturējusies vērsties pie nemierniekiem, jo Krievija un Ķīna uzstāj, ka Jemenā notiekošais ir valsts iekšējā lieta. Tomēr vairāku valstu pārstāvji ANO plāno konsultēties ar savām valdībām un pulcēties uz nākamo sanāksmi par Jemenas jautājumu jau šīs nedēļas nogalē.

BBC vēsta, ka saskaņā ar iepriekš saņemto informāciju, Jemenas drošības spēki apšaudījuši pret valdību vērsto demonstrāciju valsts galvaspilsētā un dienvidu pilsētā Taizē. Apšaudē gājuši bojā trīs cilvēki, vairāki desmiti cilvēku tika ievainoti.

Kopumā pēdējo divu mēnešu laikā opozīcijas atbalstītāji turpina protestus, pieprasot valsts prezidenta Ali Abdulas Saleha atkāpšanos. Kopumā nemieros jau gājuši bojā aptuveni 120 cilvēki.

Pēc nemieru izcelšanās arī Persijas līča valstu līderi aicinājuši Salehu labprātīgi atkāpties no amata, lai izvairītos no Lībijas scenārija atkārtošanas, taču viņš atteicies.

Tagad Salehs, kurš pie varas ir jau 30 gadus, paziņojis, ka gatavs nodot varu, taču tikai "drošajās rokās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!