Krievijas prezidents Vladimirs Putins un triju Vidusāzijas valstu vadītāji piektdien vienojušies izveidot ātrās reaģēšanas spēkus, lai cīnītos pret islāma ekstrēmistu iebrukumiem šā reģiona valstīs.
Šo lēmumu Putins, kā arī Kirgizstānas, Kazahstānas un Tadžikistānas prezidenti pieņēmuši NVS kolektīvās drošības līguma dalībvalstu vadītāju sarunās, kurās piedalījās arī Armēnijas un Baltkrievijas prezidenti.

Ātrās reaģēšanas spēki, kuru galvenā mītne būs Kirgizstānas galvaspilsētā Biškekā, tiks izveidoti no Krievijas, Kirgizstānas, Tadžikistānas un Kazahstānas bruņoto spēku vienībām. Šos spēkus sāks veidot augusta sākumā.

Pagaidām vēl nav zināms, cik daudz kareivju dienēs ātrās reaģēšanas spēkos, taču aģentūra "Interfax" piektdien informēja, ka, pēc četru dalībvalstu ekspertu aplēsēm, cīņai ar islāmistu iebrukumiem būs nepieciešami aptuveni 1500 īpaši apmācītu kareivju.

Pēc amatpersonu teiktā, ātrās reaģēšanas spēku uzdevums būs atvairīt ekstrēmistisko islāma kaujinieku iebrukumus, ko atbalsta Afganistānas valdošais islāma grupējums "Taleban". Taču ātrās reaģēšanas spēki varētu pildīt arī citas funkcijas.

Pagājušajā gadā Kirgizstānu un Uzbekistānu destabilizēja vairāki Afganistānas talibu atbalstītu islāmistu kaujinieku iebrukumi šajās valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!