Krievijas Valsts dome ceturtdien pirmajā lasījumā pieņēma valdības iesniegto likumprojektu "Par pagaidu aizliegumu attiecībā uz cilvēka klonēšanu". Šāds aizliegums noteikts uz pieciem gadiem.
Likumprojekts arī noliedz klonētu cilvēka embriju ievešanu Krievijas teritorijā un izvešanu.

Uz citu dzīvu organismu klonēšanu līgums nav attiecināts, un, kā paziņojis Krievijas rūpniecības, zinātnes un tehnoloģiju ministra vietnieks Vladimirs Kņaževs, kas valdības vārdā iesniedza likumprojektu Domei, nav paredzēti arī nekādi aizliegumi attiecībā uz pētījumiem šajā jomā.

Pēc viņa teiktā, likumprojekts pilnīgi iekļaujoties "šīs problēmas pētīšanas starptautiskajā sistēmā" un nekavēšot Krievijas zinātniekus apgūt dzīvnieku klonēšanas tehnoloģijas.

Aizliegums attiecībā uz cilvēka klonēšanu var tikt pagarināts vai atcelts atkarībā no jaunajām zināšanām, kas šajā laikā tiks uzkrātas, kā arī no morālajiem, sociālajiem un ētiskajiem klonēšanas aspektiem, kas varētu atklāties.

Diskusijas gaitā uzsvērts, ka pašlaik nebūtu lietderīgi pieņemt galīgu lēmumu par cilvēka klonēšanas aizliegšanu, iekams nav pārdomāti izanalizēta informācija par zinātnes robežjomām, kā arī sociālo un ētisko tendenču dinamika.

Vienlaikus norādīts, ka pagaidu aizlieguma noteikšana palīdzēs novērst Krievijā nekontrolētu darbību, kas būtu vērsta uz cilvēka klonēšanu, un vienlaikus neierobežos Krievijas zinātnieku iespējas apgūt un izstrādāt jaunākās klonēšanas tehnoloģijas medicīnas vai veterinārijas vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!