Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, sākot šīs valsts iebrukumu Ukrainā, apsolījis toreizējam Izraēlas premjerministram Naftali Benetam, ka lielvalsts nenogalinās Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Šos izteikumus par "dīvainu insaidu" nosaucis Zelenska biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks, bet ārlietu ministrs Dmitrijs Kuleba Putinu nodēvējis par "pieredzējušu meli".

Benets kara sākumā pēc Kijivas lūguma kā sarunu vidutājs Maskavā tikās ar Putinu. Solījumu nenogalināt Zelenski Putins esot devis pērnā gada martā, svētdien ziņo Ukrainas aģentūra UNIAN.

Pēc Beneta teiktā, viņš divas reizes vaicājis Putinam, vai viņš plāno nogalināt Ukrainas prezidentu. Abas reizes Putins atbildējis noliedzoši.

Pēc tam Benets esot zvanījis Zelenskim. "Es tikko kā atgriezos no tikšanās, viņš netaisās tevi nogalināt. Viņš man pavaicāja: "Vai esi pārliecināts?". Es teicu: "Par 100 procentiem. Viņš negatavojas nogalināt tevi," sarunu ar Ukrainas prezidentu intervijā Izraēlas žurnālistam atcerējies Benets.

Benets arī paudis pārliecību, ka Putins tolaik piekritis neuzstāt uz Ukrainas atbruņošanos, raksta UNIAN. "Viss, ko es (kā vidutājs – red.) darīju, tika saskaņots ar ASV," precizējis Benets.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Zelenska biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks Beneta izteikumus par Putina šķietamo solījumu nodēvējis par "dīvainu insaidu", svētdien vēsta aģentūra UNIAN.

"Parādās dīvaini "eksu" insaidi par "starpniecību": Putins it kā esot garantējis, ka "nenogalinās", bet "Rietumi pārtraukuši perspektīvas pārrunas". Taču tas viss ir fikcija," Podļaks ierakstīts tviterī.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Viņš atzīmējis, ka aiz Krievijas iebrukuma pamatā ir nevis NATO paplašināšanās, bet tieši Krievijas vēlme iznīcināt Ukrainu.

Reaģējot uz šādām Beneta "atklāsmēm", Ukrainas ārlietu ministrs Dmitrijs Kuleba atgādinājis, ka partneri nedrīkst ticēt nevienam Putina solījumam, jo viņš ir ļoti pieredzējis melis. Iepriekš viņš jau lauzis savus solījumus attiecībā uz Krimas neaizskaramību.

"Nemāniet sevi: viņš (Putins–red.) – pieredzējis melis. Ikreiz, kad viņš apsolījis neko nedarīt, tā bijusi viņa plana daļa," Kuleba ierakstījis tviterī.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

UNIAN atgādina, ka otrajā kara dienā Zelenskis lūdza Benetu kļūt par vidutāju sarunās ar Krievijas Federāciju, un Benets marta sākumā devās uz Maskavu.

Izraēla samērā aktīvi sniedza humāno palīdzību Ukrainai, kā arī deva patvērumu bēgļiem. Izraēla gan iepriekš atteicās noteikt sankcijas Krievijai, kā arī piegādāt ieročus Ukrainai.

Pēc valdības maiņas Izarēla paziņoja, ka izskata iespējas sniegt Ukrainai arī cita veida palīdzību, ne tikai humāno.

"Delfi" jau rakstīja, ka Benets 2022. gada 5. martā Maskavā aizvadījis trīs stundas ilgu sarunu ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Neizziņotā tikšanās notikusi ar ASV atbalstu, kā arī tikusi saskaņota ar Vāciju un Franciju. Izraēlas amatpersona CNN norādīja, ka Benets regulāri sazinās ar Ukrainas amatpersonām.

Izraēlas parlaments pērnā gada vasarā nobalsoja par sevis atlaišanu. Līdz vēlēšanām premjera Beneta vietā par pagaidu premjeru kļuva ārlietu ministrs Jairs Lapids.

Jau rakstīts, ka Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 2022. gada 24. februāra rītā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!