Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Ivanovs svētdien brīdināja, ka Ziemeļkorejas kodolkrīze rada lielākus draudus nekā Irāka, un aicināja uz "aktīvu diplomātiju".
Ivanovs sacīja, ka viņš apspriedis Ziemeļkorejas jautājumu ar Francijas, Vācijas un ASV aizsardzības ministriem globālās drošības konferencē Minhenē, kā arī ar NATO ģenerālsekretāru Džordžu Robertsonu.

"Potenciālās briesmas tur var būt daudz lielākas, nekā mēs saskatām Irākā," teica Ivanovs preses konferencē.

"Ziemeļkoreja ir suverēna valsts .. un mēs noraidām jebkādu spiedienu, sevišķi militāru spiedienu, pret suverēnu valsti. Tagad ir laiks aktīvai diplomātijai," sacīja Ivanovs.

Ziemeļkoreja ir izstājusies no 1994.gadā noslēgtas vienošanās ar ASV par Phenjanas kodolprogrammas iesaldēšanu. Tas notika pēc tam, kad ASV oktobrī sniedza pierādījumus, ka Ziemeļkoreja pārkāpj šo līgumu.

Ziemeļkoreja uzstāj, ka tikai ASV Kongresa apstiprināts neuzbrukšanas līgums starp abām valstīm var atrisināt jauno kodolkrīzi un ka tā nav ieinteresēta daudzpusējās sarunās par šo jautājumu.

Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) trešdien sanāks uz sēdi, lai apsvērtu, vai aicināt ANO Drošības padomi rīkoties pret Ziemeļkoreju par kodolieroču neizplatīšanas līgumu pārkāpšanu. Krievija ir paziņojusi, ka ir pret šīs krīzes apspriešanu Drošības padomē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!