Lai iekļūtu Pasaules tirdzniecības organizācijā (PTO), Krievijai ir jāapkaro video un programmatūru pirātisms, ceturtdien paziņoja eksperti.
Krievijas nevaldāmā pāreja uz brīvu tirgu deviņdesmitos gados radīja paradīzi aizliegtu preču tirgotājiem, kas ir kļuvis par galveno šķērsli ārvalstu investīcijām un Krievijas centieniem iestāties PTO.

Forumā par Krievijas iestāju PTO ceturtdien starptautiskās juridiskās kompānijas "Salans" partneris Roberts Sekstons norādīja, ka Krievijā nav pietiekoši daudz strādāts pie pirātisma apkarošanas.

Daudzi uzskata, ka "intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzība nav viena no augstākajām Krievijas valdības prioritātēm," viņš piebilda.

Vairāk nekā puse no Krievijā pārdotajām video un audio precēm ir pirātiskas, un gandrīz visi DVD un programmatūras ir viltotas, kas valstij pēdējos gados ir izmaksājis vairāk nekā piecus miljardus ASV dolāru, galvenokārt kā neiegūtie nodokļi, liecina oficiālie dati.

"Pirātisms ir sasniedzis astronomiskus apmērus un šis apjoms palielinās. Cīņu pret pirātismu ir nepieciešams uzsākt nekavējoties, pirms problēma palielinās aizvien plašākā mērā," sacīja intelektuālā īpašuma tiesību uzraudzības organizācija bijušajās padomju un Baltijas valstīs CIPR vadītājs Pīters Nekarsulmers.

Krievija, par kuru izplatītāks pirātisms ir tikai Ķīnā, ir viena no valstīm, kuru ASV valdība ir iekļāvusi to valstu melnajā sarakstā, kurām, pēc ASV domām, ir nopietnas ar autortiesību aizsardzību.

Lai atbilsti PTO noteikumiem, Krievijai nepieciešams ievērot tā saukto TRIPS standarta autortiesību likumu, kuru pašlaik izskata parlaments, taču eksperti norāda, ka pat pašlaik spēkā esošie likumi netiek ievēroti.

Kaut arī pašlaik Krievijas parlaments izskata virkni likumu par autortiesībām, valdības patentu birojam "Rospatent" un atbilstošajām ministrijām nepieciešams izstrādāt vēl vairākus likumus līdz oktobra beigām.

Valdība ir izveidojusi arī īpašu vienību, lai tās patrulētu ielās un cīnītos pret viltotu video un CD tirdzniecību, bet pašlaik nav zināms kad šīs vienības sāks strādāt. Analītiķi arī šaubās par šī projekta efektivitāti.

Šī gada sākumā amatpersonas slēdza Maskavas lielāko audio un video tirgu, taču tirdzniecība drīz tika atjaunota tuvējā televīzijas rūpnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!