Foto: Reuters/Scanpix
Krievija nesaskata Muammaram Kadafi nākotni jaunajā Lībijā, otrdien paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Kadafi ir jāaiziet. Viņam nav vietas jaunajā Lībijā. Viss parējais ir sarunu priekšmets," sacīja Lavrovs intervijā radiostacijai "Golos Rossii".

Jau vēstīts, ka Francijas premjerministrs Fransuā Fijons otrdien paziņoja, ka Lībijai vairāk nekā jebkad ir nepieciešams saspīlējuma politisks risinājums, piebilstot, ka viņš saskata pazīmes, ka šāds risinājums tuvojas.

"Politisks risinājums ir nepieciešams vairāk nekā jebkad iepriekš un tas jau sāk iemiesoties," Fijons teica Francijas parlamenta komisijai, kas, kā gaidāms, otrdien balsos, vai paplašināt operācijas Lībijā.

"Savā pēdējā samitā Āfrikas Savienība apstiprināja, ka Kadafi nav spējīgs piedalīties politiskās pārejas procesā," klāstīja Francijas premjers, piebilstot, ka Parīze atbalsta Krievijas un Āfrikas centienus kļūt par vidutājiem ieilgušā konflikta atrisināšanai.

Francijas ārlietu ministrs Alēns Žipē otrdien paziņoja, ka Francijai ir bijuši kontakti ar Lībijas diktatora Muammara Kadafi režīmu jautājumā par viņa atkāpšanos, bet reālas sarunas nav notikušas.

"Kontakti tiešām ir bijuši, bet tie nav pārvērtušies par reālām sarunām. Lībijas režīms sūta sūtņus visur: uz Turciju, Ņujorku, Parīzi," sacīja Žipē.

"Mēs tiekamies ar sūtņiem, kuri mums saka: rau, Kadafi ir gatavs aiziet, parunāsim par to," piebilda Žipē.

Muammara Kadafi dēls Saifs al Islāms Kadafi pirmdien publicētā intervijā Alžīrijas laikrakstam "El-Khabar" paziņoja, ka Tripole "ved reālas sarunas ar Franciju, nevis nemierniekiem", kuri cīnās par Kadafi gāšanu.

Francija jau četrus mēnešus piedalās militārā kampaņā pret Kadafi lojālo spēku militārajiem objektiem saskaņā ar ANO rezolūciju par civiliedzīvotāju aizsardzību no Kadafi spēku uzbrukumiem. Otrdien ir gaidāms Francijas parlamenta balsojums par šīs Francijas misijas pagarināšanu.

Francijas valdība ir paziņojusi, ka NATO vadītie uzlidojumi Kadafi spēkiem nebeigsies, kamēr Kadafi nav atteicies no varas.

Lībijā kopš februāra vidus notiek bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.

Nemiernieku galvenā mītne ir Lībijas otrajā lielākajā pilsētā Bengazi valsts austrumos. Daudzas valstis ir atzinušas Lībijas nemiernieku izveidoto Pagaidu nacionālo pārejas padomi, bet Kadafi ir paziņojis, ka no varas neatteiksies un valsti nepametīs.

ANO sankcionētu militāro operāciju Lībijā ar mērķi aizsargāt tās civiliedzīvotājus no Kadafi spēku uzbrukumiem 19.martā sāka Lielbritānija, Francija un ASV. Vēlāk šīs operācijas vadību pārņēma NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!