Foto: Reuters/Scanpix
Jaunajā Krievijas Valsts domē ievēlētās partijas kopumā saņēmušas 95% to balsstiesīgo pilsoņu atbalstu, kas svētdien piedalījās apakšpalātas vēlēšanās, piektdien, publiskojot oficiālos vēlēšanu rezultātus, paziņoja Krievijas Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs Vladimirs Čurovs, informē Krievijas masu mediji.

Par "veco" domi bija nobalsojuši aptuveni 92% vēlētāju, norādīja Čurovs. "Mēs nevaram neizteikt nožēlu par to, ka 5% vēlētāju ir nobalsojuši par partijām, kas nav iekļuvušas Valsts domē," sacīja CVK vadītājs. "Tālākā Krievijas Federācijas politiskā sistēma būs vērsta uz to, lai pēc iespējas ņemtu vērā šo 5% intereses," paziņoja Čurovs.

Viņš norādīja, ka tik augsts parlamenta pārstāvniecības līmenis gan Krievijai, gan Eiropai ir rekords. Daudzās valstīs pārstāvniecība ir krietni zemāka, atzīmēja

"RIA Novosti" atgādina, ka 2007.gadā par Valsts domē iekļuvušajām partijām kopumā nobalsoja 91,7% vēlētāju, bet 2003.gadā Valsts domes pārstāvniecība bija tikai 70,7%.

Oficiālie vēlēšanu rezultāti liecina, ka pašlaik valdošā premjera Vladimira Putina "Vienotā Krievija" ieguvusi 238 mandātus jaunajā Valsts domē, Krievijas Komunistiskā partija – 92 mandātus, "Taisnīgā Krievija" – 64 mandātus, bet Krievijas Liberāli demokrātiskā partija – 56 mandātus.

Vēlēšanās piedalījušies 60,21% jeb 65 774 462 Krievijas balsstiesīgo pilsoņu.

Saskaņā ar vēlēšanu rezultātiem valsts finansējumu saņems piecas Krievijas partijas – "lielajam parlamentārajam" četriniekam pievienojusies arī opozīcijas partija "Jabloko", kas vēlēšanās pārvarēja 3% barjeru un līdz ar to proporcionāli saņemto balsu skaitam saņems 48 miljonus rubļu. Kopumā no valsts budžeta partiju finansēšanai būs vajadzīgi 1,28 miljardi rubļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!