Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši aptuveni 30 000 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš iebrukuma sākuma 24.februārī Krievijas spēki zaudējuši 1330 tankus, 3258 bruņutransportierus, 628 lielgabalus, 203 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 93 zenītartilērijas iekārtas, 207 lidmašīnas, 174 helikopterus, 503 bezpilota lidaparātus, 116 spārnotās raķetes, 2226 automobiļus un autocisternas, 13 kuģus un ātrlaivas un 48 specializētās tehnikas vienības.


Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdienas vakarā savā videouzrunā paziņoja, ka situācija Donbasā ir ļoti smaga.


"Okupanti mēģina kaut vai 100 kara dienās sasniegt tos mērķus, kurus cerēja realizēt jau pirmajās dienās pēc 24.februāra. Tāpēc viņi ir koncentrējuši Donbasā artilērijas maksimumu, rezervju maksimumu. Tur ir gan raķešu triecieni, gan aviācija - viss," sacīja Zelenskis.

Prezidents arī uzsvēra, ka Krievijas karaspēka pagaidām okupētais Donbass atkal būs ukraiņu zeme. "Ja okupanti domā, ka Limana un Severodonecka būs viņu [pilsētas], tad viņi kļūdās. Donbass būs ukraiņu [zeme]. Tāpēc, ka tie esam mēs, tā ir mūsu būtība. Un, pat ja Krievija tur visur atnesīs postījumus un ciešanas, mēs tik un tā atjaunosim katru pilsētu un katru pašvaldību. Tur nav un nebūs nekādas reālas alternatīvas mūsu ukraiņu karogiem," uzsvēra prezidents.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!