Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija otrdien Baltijas jūras Somu līcī sākusi ekspedīciju, lai noskaidrotu Otrā pasaules kara laikā nogremdēto kuģu atrašanās vietas un tos izpētītu.
"Pašlaik ir zināmas 33 šādu kuģu aptuvenās atrašanās vietas," aģentūru ITAR-TASS informēja Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijā.

Somu līča Krievijas daļā nogremdētajos kuģos var atrasties cilvēkiem un ekoloģijai bīstami materiāli, ieskaitot pazudušus ķīmiskos ieročus, ko Vācijas karavīri gatavoja uzbrukumam toreizējai Ļeņingradai.

Ekspedīcijas dalībnieki nogrimušo kuģu vrakus meklēs ar zinātnisko pētījumu kuģa "Profesor Štokman" un buru katamarāna "Centaurus - 2" palīdzību.

Tajā piedalīsies eksperti no Ārkārtas situāciju ministrijas, Krievijas Zinātņu akadēmijas Okeanoloģijas institūta un zinātniskās apvienības "Taifūns", kas ar īpašu aparatūru filmēs un fotografēs Somu līča dibenu. Eksperti arī ņems ūdens paraugus, pārbaudot vai tas nesatur kaitīgas vielas vai smagos metālus.

2000.gada septembrī veiktas starptautiskas ekspedīcijas laikā speciālisti Baltijas jūrā pie Skageraka atklāja nogremdētas vāciešu ķīmiskās mīnas, kas aizņem 10 kvadrātkilometrus lielu platību.

Starptautiska zinātnieku komanda atklāja, ka pēc Otrā pasaules kara beigām Skageraka un Kategata jūras šaurumu dibenā sabiedroto spēki, kuru rīcībā nonāca nacistu ķīmisko ieroču krājumi, nogremdēja tādas indīgas ķīmiskas vielas kā iprīts, luizīts, arsenīds un adamsīts. Munīciju gremdēja veseliem kuģiem un izpētītajā zonā līdz 215 metru dziļumam konstatētas neskaitāmas "palēninātas iedarbības ķīmiskās mīnas".

Speciālisti ir nobažījušies par masveida ķīmisko vielu noplūdi ūdenī, kas var notikt šāviņu, mīnu un konteineru korozijas gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!