Foto: AFP/Scanpix/LETA

Informācijas tehnoloģiju kompānijas "Microsoft" nākusi klajā ar paziņojumu, ka Krievijas hakeri sarīkojuši kiberuzbrukumus antidopinga aģentūrām visā pasaulē, vēsta raidsabiedrība BBC.

Par šo uzbrukumu upuriem kļuvušas vismaz 16 nacionālās un starptautiskās sporta un dopinga apkarošanas organizācijas trīs kontinentos, norāda "Microsoft".

Kiberuzbrukumus veicis Krievijas hakeru grupējums "Strontium", kas pazīstams arī kā "Fancy Bear" un APT28. Uzbrukumi notikuši 16. septembrī.

Pēdējos kiberuzbrukumos izmantotās metodes ir analoģiskas tām, kādas "Strontium" ierasti izmanto uzbrukumiem valdības datortīkliem, militārajiem un analītiskajiem centriem, juridiskajām firmām, cilvēktiesību aizsardzības organizācijām, finanšu firmām un universitātēm visā pasaulē, skaidro "Microsoft".

Grupējuma metodes ietver pikšķerēšanu, paroļu uzlaušanu, atvērtā koda un kaitīgu ļaunatūru izmantošanu.

"Daži no šiem uzbrukumiem bija veiksmīgi, bet vairums – nē," norāda "Microsoft". Kompānija informējusi visus klientus, pret kuriem notika šie uzbrukumi, un sadarbojas ar tiem, kuri vērsās pēc palīdzības, lai pasargātu sistēmas no datu noplūdes.

Uzbrukumi notika laikā, kad Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) paziņoja par Krievijas antidopinga aģentūras (RUSADA) neatbilstību starptautiskajam antidopinga kodeksam.

WADA Krieviju tur aizdomās par manipulēšanu ar datiem, ko Maskavas antidopinga laboratorija nodod pasaules aģentūrai.

RUSADA jau 2015. gadā zaudēja savu starptautiski tiesisko statusu, bet 2018. gada septembrī aģentūra tika uzņemta atpakaļ aģentūru tīklā.

"Microsoft" atgādina, ka šis nav pirmais "Strontium" uzbrukums sporta organizācijām – tādi jau notikuši 2016. un 2018. gadā. Tad hakeriem izdevās piekļūs sporta un antidopinga aģentūru e-pasta sarakstei.

Savukārt ASV hakeru grupu "Fancy Bear" tur aizdomās par uzbrukumiem Demokrātiskās partijas nacionālās komitejas serveriem 2016. gadā. Vašingtona uzskata, ka šis grupējums ir saistīts ar Krievijas valdību, bet Kremlis savu saistību ar kiberuzbrukumiem noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!