Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā sākās pirms 16 dienām, taču jau pēc pirmās kara nedēļas tapa skaidrs, ka Kremlis nav rēķinājies ar tik sīvu ukraiņu pretestību un nespēj ātri realizēt savus mērķus. Iebrucējiem līdz šim nav izdevies iegūt nevienu no lielākajām Ukrainas pilsētām, taču tas tiek kompensēts ar nežēlīgu civiliedzīvotāju bombardēšanu, radot ciešanas ielenkumā nonākušiem civiliedzīvotājiem.

  • Krievijas iebrukums ar raķešu apšaudēm un sauszemes spēku ienākšanu no dažādām pusēm sākās 24. februāra agrā rītā.
  • Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nakts uzrunā noraidīja Krievijas varasiestāžu jaunākos apmelojumus, ka Ukraina izstrādājot ķīmiskos un masu iznīcināšanas ieročus, norādot, ka tas rada bažas par Krievijas plāniem ķerties pie šādiem līdzekļiem Ukrainā.
  • Satelīta attēli liecina, ka Krievijas spēki turpina lēnu virzību uz Kijevu un ir pārdislocēti mežos. Iebrucēji ielenc vairākas pilsētas. Tāda taktika jau radījusi humāno krīzi Mariupolē, kur trūkst pārtikas un ūdens.
  • Krievijas un Ukrainas ārlietu ministru tikšanās ceturtdien Turcijā beidzās bez rezultātiem, vienošanās par uguns pārtraukšanu nav panākta.
  • "Facebook" un "Instagram" īpašnieks kompānija "Meta" paziņojusi, ka atvieglo naida runas noteikumus savās platformās. Noteiktās valstīs uz laiku būs pieļauta viedokļu paušana, kas ietver naida runu pret Kremļa saimnieku Putinu un Krievijas armiju. Savukārt naida runa pret Krievijas civiliedzīvotājiem joprojām būs aizliegta.
  • Piektdien no rīta Krievijas uzlidojumi pirmo reizi kopš iebrukuma sākuma piedzīvoti arī Luckā un Dņipro.
  • No Ukrainas uz ārzemēm aizbēgušo skaits sasniedzis 2,5 miljonus, liecina ANO dati. Vēl divi miljoni pārvietoti Ukrainas iekšienē.
  • Kremļa saimnieks Vladimirs Putins devis atļauju Krievijas iebrukumam Ukrainā piesaistīt 16 tūkstošus kaujinieku no Tuvajiem Austrumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!