Foto: EPA/LETA
Ministrijas Izmeklēšanas departamenta pārstāvji brīdinājuši Juriju Lužkovu un viņa dzīvesbiedri Jeļenu Baturinu, ka tiks "pieņemti mēri", ja abi neieradīsies uz nopratināšanu. Baturinu pat sola izsludināt starptautiskajā meklēšanā ar Interpola starpniecību, piektdien informē aģentūra "Interfax".

Jau vēstīts, ka bijušo kaimiņvalsts galvaspilsētas vadītāju un viņas sievu, izmeklētāji grib nopratināt kā lieciniekus saistībā ar līdzekļu izlaupīšanu no kredītiestādes "Bank Moskvi" (Maskavas banka).

Lužkovs un Baturina pašlaik uzturas ārzemēs. Lužkovs žurnālistiem atkārtoti paziņojis, ka drīzumā ieradīsies Maskavā un sniegs liecību. Viņš uzskata, ka pret viņu izvērsta vajāšana pēc Kremļa saimnieku pasūtījuma, jo viņš tos kritizē intervijās plašsaziņas līdzekļos.

Lužkovs pieļauj, ka viņu arī varētu ieslodzīt tāpat kā bijušo naftas kompānijas "Jukos" līdzīpašnieku Mihailu Hodorkovski , taču eksmērs atzinis ka "viņiem [ Kremļa elitei un prezidentam Dmitrijam Medvedevam] pret mani nekā nav, un es no viņiem nebaidos".

Ja Lužkovs nokavējis nopratināšanas termiņu par dažām dienām, tad viņa dzīvesbiedrei bija jāatnāk pie izmeklētājiem vēl februārī. Tomēr Iekšlietu ministrija sākusi izrādīt sašutumu tikai tagad. Novērotāji pieļauj, ka tas liecina, ka par lietu sākuši interesēties augstākajā politiskajā līmenī un steidzināt tās gaitu.

Lužkovu un Baturinu vēlas iztaujāt par darījumiem, kas notikuši starp "Bank Moskvi" un Maskavas pašvaldību, kad to vadīja Lužkovs, kā arī par bankas un Baturinas biznesas struktūru attiecībām.

Jau vēstīts, ka galvenie figuranti lietā par līdzekļu izlaupīšanu no  "Bank Moskvi" ir tās eksprezidents Andrejs Borodins un viņa vietnieks Dmitrijs Akuļiņins. 2010. gada nogalē viņiem tika uzrādītas apsūdzības par nelikumīgu kredīta izsniegšanu 13 miljardu rubļu (208 miljonu latu) apmērā, kas iznākumā nonācis Lužkova sievas Jeļenas Baturinas kontos. Abi apsūdzētie ir aizbēguši uz ārzemēm. 

Kā ziņots, Lužkovu 2010. gada rudenī no amata atstādināja prezidents Dmitrijs Medvedevs, paziņojot, ka galvaspilsētas mērs ir zaudējis viņa uzticību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!