Krievijas prezidenta Vladimira Putina solījums ieņemt premjerministra amatu, ja viņa atbalstītais kandidāts Dmitrijs Medvedevs nākamajā gadā tiks ievēlēts par valsts galvu, samulsinājis Krievijas medijus, kuri ir neizpratnē par jauno varas shēmu.
"Krievijā, kur visa vara ir koncentrēta prezidenta rokās, nekad nav bijis spēcīgs premjers," raksta avīze "Izvestija".

Laikraksts norāda, ka Krievijā premjerministri ir "kā augta ranga ierēdņi un valdības balss vienmēr ir vājāka nekā Kremlim."

Jaunais izkārtojums nenovēršami samulsinās krievus, jo "cilvēki ir pieraduši domāt, ka Putins ir atbildīgs par visām labajām lietām, bet valdība ir atbildīga par slikto", raksta avīze.

"Izvestija" pieļauj, ka Putinam "izdevies saglabāt savu augsto reitingu tāpēc, ka vienmēr bijis kāds cits ko vainot".

Daži analītiķi pieļauj, ka Putins tikai "aizdod" savu atbalstu Medvedevam, lai nodrošinātu viņa uzvaru vēlēšanās, taču tas nesniedz atbildes uz visiem jautājumiem, raksta avīzes.

"Ja prezidents vienkārši savus vēlētājus piešķir savam pēctecim, jautājums par jauno valsts iekārtu joprojām ir atklāts, jo Krievijā premjerministra amats ir tukšs nosaukums, kur nozīmi piešķir tikai tajā esošais cilvēks," vēsta laikraksts "Gazeta". "Tāpēc viens no galvenajiem jautājumiem ir tāds, kurš būs atbildīgais par inflāciju un ekonomiskajām neveiksmēm."

"Nav iespējams Putinu vienkārši izslēgt no varas struktūras, ja viņš aizies, tā vienkārši kļūs nestabila," avīzei "Rossiskaja Gazeta" norāda politiskais eksperts Leonīds Radzihovskis.

Citi laikraksti min, ka reālā vara paliks Putina rokās, lai arī kāds būtu viņa amats.

"Putins kā premjers ar beznosacījuma parlamenta vairākuma atbalstu arī turpmāk būs galvenā figūra Krievijas politikā," raksta biznesa avīze "Vedomosti".

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vairāk nekā puses krievu ir gatavi balsot par jebkuru kandidātu, ko būs izvēlējies Putins. Viņa atbalsts palīdzēja "Vienotajai Krievijai" 2.decembrī notikušajās parlamenta vēlēšanās iegūt vairāk nekā divas trešdaļas vietu Valsts Domē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!