Krievijas muitnieki ir nobažījušies, ka tuvāko gadu laikā no Baltijas valstīm kontrabandas ceļā var ieplūst Krievijai jaunās sintētiskas izcelsmes narkotikas.
"Baltijas valstīs pieaugošā narkotisko preparātu un psihotropo vielu ražošana nozīmē, ka "sintētiskā" narkomafija gatavojas uzbrukumam Krievijai," aģentūrai "Interfax" sacīja Krievijas Valsts muitas komitejas Galvenās kontrabandas apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieks Viktors Marejevs.

Viņš norādīja, ka līdz šim praktiski vienīgā valsts, no kuras Krievijā tika ievestas narkotikas MDMA un "ecstasy", bija Nīderlande.

Pēc Valsts muitas komitejas datiem, 2002.gada deviņos mēnešos Krievijas muitnieki konfiscējuši aptuveni divus kilogramus no Nīderlandes ievestā MDMA un aptuveni vienu kilogramu "ecstasy". Tie bijuši vienīgie gadījumi, kad konfiscētas sintētiskās narkotikas, kas tiek dēvētas arī par "klubu narkotikām". Tajā pašā laikā Marejevs arī atzina, ka Rietumeiropas melnais tirgus jau ir pārsātināts ar MDMA un "ecstasy" tipa narkotikām.

"Mēs uzskatām, ka ir jāgatavojas šo narkotiku ieplūšanai mūsu valstī, kurai "sintētikas" piegādātāji tikai tagad sāk pievērst uzmanību," teica Marejevs.

Viņš arī uzsvēra, ka lielus draudus Krievijai sāk radīt Baltijas valstis, kas no tranzītreģiona pārvēršas par "klubu narkotiku" ražotāju. Turklāt, pēc Valsts muitas komitejas ziņām, bieži vien izejvielas sintētisko narkotiku izgatavošanai tiek ievestas no Krievijas.

Pēc ekspertu domām, šobrīd viena MDMA vai "ecstasy" tablete Krievijas melnajā tirgū atkarībā no reģiona maksā 10 līdz 30 ASV dolāru (6 līdz 18 latus).

Runājot par citām narkotiku aprites tendencēm Krievijā, Marejevs sacīja, ka pēc 1998.gada finanšu krīzes Krievijā praktiski izbeigta dārgā kokaīna ievešana. Savukārt Krievijā ievestā heroīna daudzums jau trešo gadu pēc kārtas paliek nemainīgs.

Pēc Valsts muitas komitejas pārstāja teiktā, tas "liecina par tirgus piesātinājumu un stabilizāciju". Krievijas muitnieki ik gadu konfiscē aptuveni 200 līdz 300 kilogramu heroīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!