Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas okupētajā Ukrainas Krimas pussalā tiks atvērta pirmā ārvalstu diplomātiskā pārstāvniecība, ziņo Kremļa kontrolētie mediji.

Neskatoties uz sankcijām, kuras vērstas pret Krievijas iebrukumu Krimā un tās aneksiju, Melnās jūras pussalā konsulātu plāno atvērt Centrālamerikas valsts Nikaragva. Par savu goda konsulu tā jau pilnvarojusi sankcijām pakļautu Krievijas Jūras spēku virsnieku Oļegu Belavancevu.

Ukraina savukārt aicinājusi Nikaragvu atsaukt konsula nomināciju, kā arī saviem drošības dienestiem norādīts gatavot mērķētas sankcijas pretējā gadījumā.

Par konsulāta atvēršanu Krievijas valsts aģentūrai TASS paziņojis prezidenta Vladimira Putina personīgais sūtnis Krimā Georgijs Muradovs. Viņš arī skaidrojis, ka konsulāts atvērts, ņemot vērā Centrālamerikas valsts un Krimas sadarbību izglītības jomā.

Pagaidām nav precizēts, kurā pilsētā tieši konsulātu plānots atvērt un kad tas notiks. Aģentūra gan atzīmēja, ka Nikaragvas vēstniece jau personīgi viesojusies Ukrainai 2014. gadā atņemtajā pussalā.

Nikaragvā šobrīd vērojama varas koncentrēšana kreisā prezidenta Daniela Ortegas un viņa sievas, viceprezidentes, Rosario Murillo rokās. Cenšoties bremzēt autoritāra režīma veidošanos, ASV oktobrī sankcionēja virkni valsts augstāko amatpersonu.

Ortega valsti kā militārās huntas vadītājs un vēlāk prezidents vadīja jau 80. gados, kad tā kļuva par PSRS dāsni subsidētu komunisma bloka valsti. Viņš pie varas atgriezās 2007. gadā demokrātiskās vēlēšanās, un Krievija atkal kļuva par Ortegas režīma vadošo balstu ārvalstīs. Kopš 2018. gada viņš tiek apsūdzēts aktīvā opozīcijas apspiešanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!