Krievijas pareizticīgo baznīcas patriarhs Aleksijs II svētdien aicināja armiju turpināt karu Čečenijā, lai iznīdētu "terorismu" un nodrošinātu mierīgu dzīvi vienkāršajiem cilvēkiem.
"Esmu pārliecināts, ka mums ir darīšana ar starptautisku terorismu, un mums ir tam jādara gals. Citādi mēs nekad nedzīvosim mierīgi," Maskavas un Visas Krievzemes patriarhs sacīja reportieriem pēc baznīcas apbalvojumu piešķiršanas Krievijas ģenerāļiem un politiķiem.

Uz apbalvošanas ceremoniju neieradās prezidenta vietas izpildītājs Vladimirs Putins, kura augsto reitingu pirms prezidenta vēlēšanām martā lielā mērā nodrošina karš Čečenijā.

Baznīcas ordeņi vai svētbildes tika pasniegti bruņoto spēku štāba priekšniekam Anatolijam Kvašņinam, viņa vietniekam un trim bijušajiem premjerministriem nesen atkaluzceltajā Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē.

Patriarhs aizlūdza par 93 tūkstošiem Krievijas karavīru, kas karo Čečenijā, un par vairāk nekā 1200 jau kritušajiem.

Viņš noliedza, ka šī militārā kampaņa būtu izraisījusi Čečenijas civiliedzīvotāju ciešanas. Patriarhs sacīja, ka apgalvot to nozīmē aizmirst sprādzienus Krievijas pilsētu dzīvojamos namos, kuros pērn gāja bojā ap 300 cilvēku, un cilvēku nolaupīšanas Čečenijā. Krievijas iestādes vaino sprādzienos čečenu kaujiniekus, kuri to noliedz.

"Tie bija civiliedzīvotāji, kas tika nogalināti [sprādzienos] Maskavā un Volgodonskā, kuri tika saņemti par ķīlniekiem un par kuriem tika pieprasīts izpirkums," sacīja patriarhs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!