Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas ziemeļrietumu republikā Karēlijā pirmdienas vakarā nogāzās un aizdegās pasažieru lidmašīna "Tu-134" ar 52 cilvēkiem, no kuriem 44 gājuši bojā un astoņi ievainoti, otrdien paziņoja Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija.

Privātās aviosabiedrības "RusAir" lidmašīna ar 43 pasažieriem un deviņiem apkalpes locekļiem nogāzās uz autoceļa apmēram vienu kilometru no Besovecas lidostas skrejceļa pie Karēlijas galvaspilsētas Petrozavodskas ap pulksten 23.40 pēc vietējā laika (pulksten 22.40 pēc Latvijas laika). Tā bija izlidojusi no Maskavas Domodedovas lidostas.

No astoņiem ievainotajiem septiņi ir ļoti smagā stāvoklī. Visi cietušie atrodas reanimācijā ar traumām un apdegumiem.


Katastrofa notika, kad lidmašīna mēģināja nolaisties biezas miglas laikā.

Otrdienas rītā no Maskavas uz Petrozavodsku izlidoja lidmašīna "Il-76", kas īpaši aprīkota smagi cietušo pārvadāšanai.

Katastrofa notika dienu pirms Parīzes aviošova, kuru plānoja apmeklēt Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins.

"RusAir", kas specializējusies čārterreisu veikšanā, vēl nav komentējusi šo katastrofu.

Vairākums pasažieru bija Krievijas pilsoņi, bet lidmašīnā bija arī viens Zviedrijas pilsonis.

Katastrofas vietā ir atrastas tā sauktās "melnās kastes" ar lidojuma datu ierakstiem.

Krievijas lidmašīnu "Tu-134" pirmais lidojums notika 1967.gadā. Vēl nav zināms, kad būvēta avarējusī lidmašīna.

Līdzjūtību Krievijas vadībai un tautai izteikušas Latvijas augstākās amatpersonas. Valsts prezidents Valdis Zatlers vēstulē Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam izsaka visdziļāko līdzjūtību Krievijas tautai un bojāgājušo radiniekiem, kā arī novēl drīzu izveseļošanos aviokatastrofā cietušajiem.

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) un ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (V) izsaka līdzjūtību Krievijai sakarā ar notikušo lidmašīnas avāriju. Viņi Latvijas valdības vārdā nosūtījuši līdzjūtības vēstules Krievijas premjeram Vladimiram Putinam un ārlietu ministram Sergejam Lavrovam. Arī Dombrovskis un Kristovskis pauž visdziļākos līdzjūtības apliecinājumus bojā gājušo piederīgajiem un Krievijas tautai, kā arī novēl drīzu izveseļošanos aviokatastrofā cietušajiem.

Saeimas vārdā visdziļāko līdzjūtību Krievijas tautai un sērojošajām ģimenēm, kas pāragri zaudējušas tuviniekus, pauž parlamenta spīkere Solvita Āboltiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!