Foto: AFP/Scanpix
Krievijas pilsētas Volgogradas domes deputāti ceturtdien pieņēma lēmumu, ka sešas dienas gadā - svētku dienās, kad tiek atzīmēti vēsturiski nozīmīgi militāri notikumi, pilsēta tiks dēvēta savā agrākajā nosaukumā par Staļingradu.

Pilsētas nosaukums "Varoņpilsēta Staļingrada" tiks izmantots sešas dienas gadā: 2.februārī, kad Krievijā tiek atzīmēta nacistiskās Vācijas sagrāves diena Staļingradas kaujā, 9.maijā, kad tiek atzīmēta Uzvaras diena, 22.jūnijā - sēru un piemiņas dienā, 2.septembrī - Otrā pasaules kara beigu dienā, 23.augustā - dienā, kad tiek pieminēti fašistiskās Vācijas veiktās Staļingradas bombardēšanas upuri, kā arī 19.novembrī, kad atzīmē nacistu spēku sagrāves pie Staļingradas sākumu.

Pilsētas domes lēmums spēkā stāsies pēc tā oficiālās publicēšanas.

Krievijā laiku pa laikam tiek pausti ierosinājumi mainīt Volgogradas nosaukumu uz tās agrāk lietoto nosaukumu.

2.februārī Krievijā tiks atzīmēta 70.gadadiena kopš Staļingradas kaujas, kas ilga no 1942. gada 17. jūlija līdz 1943. gada 2. februārim un beidzās ar Sarkanās armijas uzvaru pār Trešā reiha koalīciju, kurā bez Vācijas ietilpa arī Horvātija, Itālija, Rumānija un Ungārija. Tā ir viena no lielākajām Otra pasaules kara kaujām, kurā vācieši zaudēja vairāk kā 840 tūkstošus karavīru, bet padomju puses zaudējumi bija lielāki par 1,1 miljonu cilvēku.

Līdz 1925.gadam šīs pilsētas nosaukums bija Caricina, bet no 1925.līdz 1961.gadam tās nosaukums bija Staļingrada. 1961.gadā ar toreizējā padomju līdera Ņikitas Hruščova rīkojumu to pārsauca par Volgogradu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!