Foto: EPA/LETA
ASV federālā zvērināto tiesa Ņujorkā trešdien atzina Krievijas pilsoni Viktoru Butu par vainīgu apsūdzībās saistībā ar nelegālu ieroču tirdzniecību.

44 gadus vecais Buts atzīts par vainīgu apsūdzībās, ka plānojis pārdot raķetes teroristiem un nogalināt ASV pilsoņus.

Sods Butam tiks pasludināts vēlāk. Viņam draud mūža ieslodzījums.

Buts paziņojis, ka spriedumu pārsūdzēs.

Buts tika tiesāts par ieroču pārdošanu Kolumbijas marksistisko partizānu grupējumam "Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki" (FARC). Saskaņā ar ASV veikto izmeklēšanu Buts pārdevis šim grupējumam ieročus vairāku miljonu latu vērtībā, kuri var būt izmantoti ASV pilsoņu nogalināšanai.

ASV prokuratūra uzskata, ka Buts ar ieroču tirdzniecību nodarbojies jau no 90.gadiem un, izmantojot kravas lidmašīnas, sūtījis ieročus uz Āfriku, Dienvidameriku un Tuvajiem Austrumiem.

Izskanējušas versijas, ka viņš piegādājis ieročus karadarbībai Afganistānā, Angolā, Kongo Demokrātiskajā Republikā, Libērijā, Ruandā, Sjerraleonē un Sudānā, turklāt dažkārt abām karojošajām pusēm. Buts visas apsūdzības noliedz un uzstājīgi paliek pie versijas, ka nodarbojies tikai ar aviokravu transportu.

Saskaņā ar ASV pausto informāciju Buts ASV izlūkdienestu aģentiem, kuri izlikušies par FARC locekļiem, solījis piegādāt 700 līdz 800 "zeme-gaiss" tipa raķetes, 5000 Kalašņikova automātus, vairākus miljonus munīcijas aptveru, sprāgstvielas, kājnieku mīnas un bezpilotu lidaparātus.

Buts tika aizturēts kādā Bangkokas viesnīcā ASV un Taizemes drošībnieku kopīgā operācijā 2008.gada martā pēc ierašanās no Maskavas. Pagājušā gada novembrī Taizeme izdeva Butu ASV.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs ir nosaucis ASV Butam izvirzītās kriminālapsūdzības un Taizemes lēmumu viņu izdot Savienotajām Valstīm par "netaisnības piemēru" un politiski motivētu rīcību.

Aptuveni fakti par Buta darbību bijuši 2005.gadā uzņemtās filmas ar Nikolasa Keidža piedalīšanos "Kara kungs" ("Lord of Wars") pamatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!