Krievijas Valsts domes Starptautisko attiecību komitejas priekšsēdētājs Konstantīns Kosačovs paudis izbrīnu par kritiku, ko viņam veltījis Lietuvas ārlietu ministrs Vīgauds Ušacks par viņa piedalīšanos Kazimiras Prunskienes jaunās partijas dibināšanas kongresā un tajā izskanējušajiem izteikumiem.

Kā Ušacks paziņoja pēc sestdien notikušā Lietuvas Tautas savienības dibināšanas kongresa, viņu pārsteidzis gan tas apstāklis, ka šai forumā piedalījies "patiesi liels Krievijas pārstāvju desants" un pat tik augsts politiķis kā Valsts domes Starptautisko attiecību komitejas vadītājs, gan paša Kosačova uzvedība un izteikumi.

Pēc Lietuvas ārlietu ministra teiktā, tas liek domāt per centieniem iejaukties suverēnas valsts iekšējās lietās un tās iekšpolitikā. "Ar saviem paziņojumiem par politiskajām partijām, ar nevēlēšanos tikties ar Seima ārlietu komitejas vadītāju viņš [Kosačovs] pārkāpis diplomātiskās etiķetes robežas, un tas neatbilst konstruktīvas sadarbības garam, kādu mēs cenšamies ieturēt, strādājot ar Krieviju," norādījis Ušacks.

Savukārt Kosačovs ziņu aģentūrai "Interfax" skaidrojis, ka minētajā kongresā viņš piedalījies nevis kā Valsts domes Starptautisko attiecību komitejas vadītājs, bet gan valdošās partijas "Vienotā Krievija" uzdevumā. Savā partijā Kosačovs vada struktūrvienību, kas pārzina sadarbību ar dažādu valstu politiskajiem spēkiem.

Viņš apgalvojis, ka vēlējies tikties arī ar Lietuvas ārlietu ministru un savu kolēģi Lietuvas Seimā un šai nolūkā iepriekš sazinājies ar Lietuvas vēstniecību Krievijā, lūdzot ieplānot tādas tikšanās, taču saņēmis atbildi, ka šo politiķu sestdien Viļņā nebūšot. Tomēr viņam esot izdevies tikties ar Seima ārlietu komitejas vadītāja vietnieku

Kosačovs paudis nožēlu, ka Lietuvas ārlietu ministrs izšķīries par "kritiku megafonā" un nosodījis viņu par lietām, kurās viņa vainas neesot. Vienlaikus viņš izteicis cerību, ka Krievijas un Lietuvas attiecības nākotnē attīstīsies sekmīgi.

Sarunājoties ar žurnālistiem Viļņas apmeklējuma laikā, Kosačovs tika izteicis neapmierinātību, ka "daudzas Lietuvas partijas" cenšas demonizēt viņa valsti, savukārt atzinīgi novērtējis Prunskienes "konstruktīvo darba kārtību attiecībā pret Krieviju".

Vienlaikus Maskavas politiķis norādīja uz daudzām kopīgām iezīmēm topošās Lietuvas Tautas partijas un partijas "Vienotā Krievija" programmās, stratēģijā un taktikā, kas vedinot šīs partijas sadarboties.

Viņš atgādināja, ka atšķirībā no Igaunijas un Latvijas Lietuvā "Vienotajai Krievijai" līdz šim nav bijis savas pastāvīgas sadarbības partneres un šai ziņā "politiskā dzīve Lietuvā atpalikusi no reālajiem procesiem pasaulē, starptautiskajās attiecībās", taču tagad šī atpalicība, domājams, samazināšoties un abas partijas varēšot sekmēt Maskavas un Viļņas attiecību normalizēšanos.

"Neatrodu saprātīgu izskaidrojumu tam, ka Lietuvas politiskā elite pašreizējās starptautiskajās attiecībās teju vai mēģina vadīt kaut kādas pret Krieviju vērstas kampaņas, (..) kas neatbilst arī pašas Lietuvas interesēm," paziņojis Kosačovs, pauzdams cerību, ka jaunā Prunskienes partija "skaidri saklausa" sabiedrības pasūtījumu šajā jautājumā.

Dzimšanas dienā savai jaunajai partnerei Kosačovs uzdāvinājis "Vienotās Krievijas" simbolu - lāci, kas, viņa vārdiem runājot, "noskaņots ļoti draudzīgi un lietuviešiem pāri nedarīs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!