Foto: Reuters/Scanpix
Nākamgad martā paredzētajās Krievijas prezidenta vēlēšanās visos iecirkņos no atvēršanas brīža līdz visu balsu saskaitīšanai būs nodrošināta nepārtraukta videonovērošana, bet pieeja video ieraktiem būs neierobežota, paredz otrdien Krievijas Centrālās vēlēšanu komisijas apstiprinātā kārtība.

Kārtība paredz, ka katrā iecirknī strādās divas videonovērošanas kameras - viena fiksēs visu, kas notiek iecirkņa telpā pie biļetenu izsniegšanas un vēlētāju reģistrācijas laikā, bet otra - kontrolēs notiekošo pie vēlēšanu urnas, neizmantotu biļetenu dzēšanu un balsu skaitīšanu. Videonovērošana biļetenu aizpildīšanas vietā būs kategoriski aizliegta.  

Krievijas vēlēšanu komisijas pārstāvis Valērijs Krjukovs norādījis, ka tīkla videokameras būs jāizvieto visos iecirkņos visā Krievijā, izņemot iecirkņus slimnīcās, cietumos, armijas daļās. Videonovērošanas nebūs arī iecirkņos ārzemēs.  

Videonovērošanas kameru attēlu tiešsaistes režīmā translēs speciāli izveidotā lapā internetā. Videonovērošanas kameru fiksēto translēs vēlēšanu dienā, 4.martā, no iecirkņu atvēršanas brīža līdz pulksten 20:00 pēc vietējā laika, bet pulksten 21:00 pēc Maskavas laika (pulksten 19:00 pēc Latvijas laika), kad darbu pabeigs pēdēji Krievijas iecirkņi, translācija atsāksies no balsu skaitīšanas vietām.

Videonovērošanas kameru ierakstus glabās vienu gadu, un pieeja šiem ierakstiem nebūs ierobežota.  

Jau ziņots, ka Krievijas premjerministrs un prezidenta amata kandidāts Vladimirs Putins iepriekš pieprasīja valsts Centrālajai vēlēšanu komisijai visus valsts balsošanas iecirkņus aprīkot ar timekļa kamerām, lai internetā "visa valsts varētu redzēt, kas notiek pie konkrētās vēlēšanu urnas".

"Es piedāvāju un prasu CVK uzstādīt tīmekļa kameras visos balsošanas iecirkņos [..]," sacījis Krievijas premjerministrs, norādot, ka tādejādi tiks izslēgtas šaubas par vēlēšanu rezultātu viltošanu.

4. decembrī Krievijā notika parlamenta apakšpalātas Valsts Domes vēlēšanas, kurās uzvarēja pašlaik valdošā prezidenta Dmitrija Medvedeva un premjera Vladimira Putina partija "Vienotā Krievija", kas gan zaudēja divu trešdaļu vairākumu parlamentā. Tomēr opozīcija un starptautiskie novērotāji norāda uz  plašiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē un apšauba to tiesiskumu, tāpēc Krievijā notika plaši opozīcijas rīkoti protesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!