Foto: Reuters/Scanpix
To Krievijas reģionu gubernatori, kuros valdošā partija "Vienotā Krievija" ir ieguvusi vismazāk balsu svētdien notikušajās Valsts domes vēlēšanās, ir izsaukti uz apspriedi Krievijas prezidenta administrācijā Maskavā, interneta laikrakstam "Gazeta.Ru" pastāstīja ziņu avots prezidenta administrācijā.

Ceturtdien paredzētoapspriedi vadīs prezidenta administrācijas vadītāja pirmais vietnieks Vladislavs Surkovs, un tās formāts ir "parasta saruna ar rājienu".

Cits ziņu avots pavēstīja, ka visu šo gubernatoru atcelšana no amata nav gaidāma, jo jauni gubernatori nepaspētu sagatavoties Krievijas prezidenta vēlēšanām, kuras paredzētas marta sākumā.

Kad Centrālā vēlēšanu komisija pirmdien publicēja provizoriskos Valsts domes vēlēšanu rezultātus, saskaņā ar kuriem "Vienotā Krievija" ieguvusi par 16 procentpunktiem mazāk balsu nekā 2007.gadā,valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs solīja izdarīt secinājumus."Es uzskatu, ka ir jāpievērš uzmanība tiem reģioniem, kur mūsu cilvēki navapliecinājuši nopietnu uzticību "Vienotajai Krievijai". Nevis tāpēc, ka tā būtu traģēdija, bet tāpēc, ka tas ir signāls varai," pirmdien sacīja Medvedevs.

Uz apspriedi ir izsaukts Jaroslavļas apgabala gubernators Sergejs Vahrukovs, kura apgabalā "Vienotā Krievija" ieguvusi tikai 29,04% balsu, Arhangeļskas apgabala gubernators Iļja Mihaļčuks (31,9%), Murmanskas apgabala gubernators Dmitrijs Dmitrijenko (32,02%), Piejūras novada gubernators Sergejs Darkins (32,09%),Karēlijas Republikas vadītājs Andrejs Ņeļidovs (32,6%), Vologdas apgabala gubernators Vjačeslavs Pozgaļovs (33,4%), Novosibirskas apgabala gubernators Vasilijs Jurčenko (33,8%), Kaļiņingradas apgabala gubernators Nikolajs Cukanovs (37,7%), Omskas apgabala gubernators Leonīds Poļežajevs (39,6%), Kurgānas apgabala gubernators Oļegs Bogomolovs (44,41%).

Uz apspriedi izsaukts arī Uļjanovskas apgabala gubernators Sergejs Morozovs un Volgogradas apgabala gubernators Anatolijs Brovko. Volgogradas apgabalā dažādu partiju sūdzību dēļ trīs reizes tika pārskaitītas Valsts domes vēlēšanās nodotās balsis. 

Sverdlovskas apgabalā "Vienotā Krievija" ieguva 31% balsu, bet šī apgabala gubernators Aleksandrs Mišarins dienu pirms vēlēšanām iekļuva smagā autoavārijā un atrodas slimnīcā, tāpēc nav izsaukts uz Maskavu.

Vairāku šo gubernatoru atcelšana no amatiem bija prognozēta jau agrāk, un "Vienotās Krievijas" sliktie rezultāti viņu pārvaldītajos reģionos to var paātrināt. 

Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 7% vēlētāju atbalstu ieguvušas četras partijas. Premjerministra Putina vadītā "Vienotā Krievija", kuras saraksta līderis bija valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs, saņēmusi 49,3% balsu, kas nozīmē, ka partijai Valsts domē ir nodrošinātas vairāk nekā puse vietu jeb 238 no 450 deputātu vietām, kas gan ir par 77 vietām mazāk nekā līdzšinējā Valsts  domes sasaukumā.

Krievijas Federācijas Komunistiskā partija ieguvusi 19,2% un 92 deputātu vietas, "Taisnīgā Krievija" - 13,25% un 64 deputātu mandātus, bet Krievijas Liberāldemokrātiskā partija - 12% balsu un 56 deputātu vietas Valsts domē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!