Krievijas robežsargi vairākkārt izšāvuši uz kravas kuģi, kurš nedēļas nogalē bija nonācis avārijas situācijā Tālo Austrumu piekrastē un zaudējis vairākus apkalpes locekļus, ceturtdien paziņoja prokuratūra.

Amatpersonas apgalvo, ka kuģis "New Star" ar Sjerraleones karogu, uz kura atradusies desmit ķīniešu un sešu indonēziešu apkalpe, nelegāli atradās Krievijas teritoriālajos ūdeņos un atkārtoti ignorēja pavēli apstāties.

"Ārvalsts kuģa apšaudi izmeklē kara prokuratūra," aģentūrai "Interfax" teica Vladivostokas prokuratūras pārstāvis Aleksandrs Seļencovs.

""New Star" kapteinim pa radio, ar gaismas un karogu signāliem un brīdinājuma šāvieniem vairākas reizes tika likts apstāties, taču tas neapstājās," viņš piebilda.

"Interfax" citē arī kādu robežsargu kapteini, kurš teicis, ka "ārvalsts kuģis ignorēja varas iestāžu prasības un pilnā gaitā bēga uz Ķīnas ekonomisko zonu".

Pēc prokuratūras pārstāvja teiktā, robežsargi pēc tam saņēmuši Federālā drošības dienesta (FDD) pavēli "pret kuģi atklāt uguni".

"Pavēle tika izpildīta pēc vairākiem brīdinājumiem pa radio, un tikai tad "New Star" apstājās," viņš piebilda.

Laikraksts "Kommersant" ziņo, ka uz kuģa priekšgalu un pakaļgalu tikuši izšauti 500 šāviņi. Dzīvi palikušie apgalvo, ka kuģa problēmas radījusi apšaude, nevis sliktie laika apstākļi.

Tikmēr Pekina ceturtdien pieprasījusi Maskavai sniegt paskaidrojumus par apstākļiem, kādos Krievijas ūdeņos nogrimis Ķīnas kravas kuģis.

Pēc kuģa "New Star" nogrimšanas sestdien vētrainā jūrā netālu no Vladivostokas ir pazuduši septiņi ķīniešu jūrnieki, ziņo oficiālais laikraksts "China Daily".

Savukārt Krievijas ziņu aģentūras vēsta, ka incidentā astoņi apkalpes locekļi nogalināti, bet pārējos astoņus Krievijas spēki izglābuši un nogādājuši slimnīcā.

"New Star" mēneša sākumā tika aizturēts Nahodkas ostā saistībā ar aizdomām par nodarbošanos ar kontrabandu, taču pagājušajā nedēļā tas bez atļaujas atstāja šo ostu, raksta "China Daily".

"Ķīna jau iesniegusi pieprasījumu Krievijas pusei," preses konferencē paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāve Dzjana Ju. "Mēs ceram, ka viņi turpinās meklēšanas un glābšanas operācijas, lai atrastu pazudušos jūrniekus, un iespējami drīzāk paskaidros incidenta iemeslus."

Ķīna ziņo, ka trīs apkalpes locekļi ķīnieši ir izglābti, bet septiņi - pazuduši.

Pekinas un Maskavas attiecības Krievijas premjerministra Vladimira Putina vadībā ir ievērojami uzlabojušās, un viņš vairākkārt apmeklējis Ķīnu.

Līdz ar komunistisko mantojumu abām valstīm ir kopīga gara, taču reti apdzīvota robeža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!