Krievijas un Ukrainas premjerministri gāzes strīdā panākuši vispārēju vienošanos, kas dos iespēju drīz atsākt gāzes piegādi Eiropai, svētdienas, 18. janvāra rītā telefonsarunā paziņoja Krievijas premjerministra Vladimira Putina pārstāvis Dmitrijs Peskovs.
Vladimirs Putins un viņa Ukrainas kolēģe Jūlija Timošenko vienojušies, ka Ukraina šogad sāks maksāt par gāzi Eiropas cenas ar 20% atlaidi, teica Peskovs.

Pēc viņa vārdiem, par šo atlaidi Ukraina piekritusi šogad nemainīt savu cenu Krievijas gāzes tranzītam.

Viņš citēja Timošenko, kura teikusi, ka viņa un Putins devuši rīkojumu Krievijas un Ukrainas gāzes kompānijām noformulēt viņu vienošanos līgumā, un, tiklīdz tas būs parakstīts, atsāksies gāzes piegāde Eiropai. Tam esot jānotiek "dažu dienu laikā".

Tomēr joprojām nav skaidrs, vai šo vienošanos respektēs Timošenko politiskais konkurents Ukrainas prezidents Viktors Juščenko.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs sestdien pauda cerību, ka Timošenko ir nepieciešamās pilnvaras noslēgt šo darījumu. Taču Juščenko jau pagājušajā gadā uzlika savu veto Timošenko un Putina Maskavā noslēgtajam vispārējam nolīgumam gāzes jautājumā.

Krievija pārtrauca gāzes eksportu uz Austrumeiropu caur Ukrainas teritoriju 7.janvārī, kad sākās Maskavas un Kijevas gāzes strīda eskalācija, izraisot rūpnīcu slēgšanu un enerģijas krīzi ziemas vidū.

Eiropas Savienība aicina Krieviju un Ukrainu ātri rast risinājumu, uzsverot, ka strīds iedragā Krievijas kā enerģijas piegādātājas reputāciju un Ukrainas perspektīvas kļūt par Eiropas partnervalsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!