Krievijas Valsts dome piektdien aicināja valdību palielināt dabasgāzes cenas Baltijas valstīm un vairākām citām bijušajām PSRS republikām, ar kurām Krievijai ir politiskas nesaskaņas.
Deputāti apstiprināja parlamenta apakšpalātas vēršanos “Pie Mihaila Fradkova vadītās valdības par cenu dabasgāzei, kas tiek piegādāta no Krievijas Federācijas Gruzijai, Latvijai, Lietuvai, Moldovai, Ukrainai un Igaunijai, un par parāda piedzīšanu no Gruzijas, Moldovas un Ukrainas par tām piegādāto dabasgāzi”.

Dokumentā premjers tiek aicināts izskatīt jautājumu par minētajām valstīm piegādātās dabasgāzes cenas novienādošanu ar cenu, par kādu tā tiek piegādāta Centrālās un Rietumeiropas valstīm. Vienlaikus Valsts dome mudina valdību spert nepieciešamos soļus Gruzijas, Moldovas un Ukrainas parāda piedzīšanai par dabasgāzes piegādēm.

Deputāti pauda bažas par to, ka minētās valstis maksā tikai pusi no cenas, par kādu Krievijas dabasgāze tiek pārdota Centrālās un Rietumeiropas valstīm. Pēc deputātu domām, šādas cenu politikas dēļ federālais budžets “ik gadus nesaņem vairākus desmitus miljardu rubļu”.

Valsts domes deputāti arī pievērš valdības uzmanību faktam, ka pēdējā laikā “biežāki kļuvuši gadījumi, kad Gruzija, Moldova un Ukraina nenorēķinās par Krievijas dabasgāzi, kā rezultātā ir izveidojušie ievērojami šo valstu parādi”.

Tādējādi Krievijas Valsts domes deputāti aicina palielināt dabasgāzes cenu tikai tām valstīm, ar kurām Maskavai ir politiskas nesaskaņas, kaut arī par zemāku cenu Krievijas gāze tiek tirgota arī pārējām bijušās PSRS republikām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!