Krievijas un Lietuvas attiecības ir uzlabojušās un Maskava Viļņu uztver kā nopietnu partneri, tomēr Krievija nevēlas uzņemties atbildību par bijušās PSRS lēmumiem, intervijā avīzei "Lietuvos žinios" paziņojis Krievijas vēstnieks Lietuvā Vladimirs Čhikvadze.

Runādams par sarežģītajiem abu valstu kopīgās vēstures jautājumiem, vēstnieks aicinājis tos nepolitizēt, norādot, ka Padomju Savienība sen izirusi.

"Jau ne vienreiz vien uzsvērts, ka Krievija nav atbildīga par bijušās PSRS vadības lēmumiem. Tāda ir Krievijas vadības principiālā nostāja, un šis jautājums mums ir noslēgts. Mēs nedomājam pārrakstīt savu vēsturi politiskās konjunktūras dēļ. Tā dēvētās okupācijas tematikas eskalācija, bez šaubām, neveicina divpusējo attiecību attīstību," viņš paziņojis.

Vēstnieks izmantojis iespēju savas valsts vārdā pateikties par Lietuvas valdības lēmumu palīdzēt Krievijai cīņā ar postošajiem mežu ugunsgrēkiem.

Vienlaikus Čhikvadze vēlreiz uzsvēris, ka Krievija ir ļoti vīlusies par Lietuvas noliedzošo nostāju attiecībā uz Varšavas un Maskavas ierosinājumiem ieviest bezvīzu režīmu ar Kaļiņingradas apgabalu.

Jau ziņots, ka Lietuva nolēmusi nepievienoties šiem ierosinājumiem. Kā skaidrojis Lietuvas ārlietu ministra vietnieks Ēvalds Ignatavičs, tas neatbilstu Šengenas līguma noteikumiem - vispirms būtu jāparaksta vienošanās par iespēju bez vīzas pārvietoties 50 kilometru pierobežas joslā. Tikai pārliecinoties, kā to iespējams īstenot, varētu runāt par šāda režīma paplašināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!