Ja tiesas priekšā uz apsūdzībām par Otrā pasaules kara gados pastrādātajiem noziegumiem jāatbild bijušam nacistu koncentrācijas nometnes sargam Ivanam Demjaņukam, tad ir pareizi, ka arī sarkanais partizāns Vasīlijs Kononovs tiek tiesāts par Latvijā pastrādātajām mierīgo iedzīvotāju slepkavībām, uzskata prominentā Krievijas disidente Valērija Novodvorska.

Viņa atgādina Krievijas "līdzprezidentu Putina un Medvedeva" nesen pausto, ka noziegumiem pret cilvēci nav noilguma termiņa. "Ļoti pareizi," norāda disidente. "Bet, ja par holokaustu piedošanas nav un nevar būt, tad arī par sarkano partizānu ālēšanos jāmaksā ne jau nu Puškinam."

"Ja Demjaņuku - uz Nirnbergu, kaut viņš būtu uz nāves gultas, tad turpat lai dodas arī Vasīlijs Konovs par deviņu mierīgo iedzīvotāju slepkavībām, par grūtnieces slepkavību, par to, ka dzīvus sadedzinājis cilvēkus, vīriešus un sievietes."

Disidente arī norāda - latviešiem, igauņiem, lietuviešiem un ukraiņiem ir jānožēlo, ka nespēja nosargāt ebrejus, bet tos, kas piedalījās genocīdā, vajag arestēt, tiesāt, "un lai sēž bez tiesībām uz amnestiju līdz savai nāvei".

Novodvorska arī pauž neizpratni par Kononova advokātu Mihailu Joffi.

"Vai tiešām Kononovs no tiesas domāja, ka dzīvas sadedzināt sievietes un sodīt ar nāvi grūtnieces - tās ir tiesiskuma normas? Viņš, redziet, nezināja, kas ir labi un kas slikti. Bet, ja nezini, tad nav ko Kriminālkodeksu lasīt. Nirnbergas figuranti arī nezināja? Varbūt tad iesniegsim protestu arī par viņu spriedumiem," vaicā Novodvorska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!