Igaunijas Iekšlietu ministrija (IeM) uzskata, ka krievvalodīgajiem iedzīvotājiem būtu vieglāk kļūt par igauņu sabiedrības daļu, ja viņi varētu savu uzvārdu nomainīt pret igauņu, pirmdien vēsta igauņu laikraksts "Postimees".
Tāpēc IeM ieplānojusi grozījumus valsts likumā par vārdiem, saskaņā ar kuriem vēlme integrēties kļūs par attaisnojošu iemeslu uzvārda nomaiņai.

Saskaņā ar reģionālo lietu ministra Sīma Kīslera izstrādāto likumprojektu, jaunu uzvārdu iedzīvotājs varēs iegūt, ja "pastāv pamatota vēlme ar igauņu uzvārda palīdzību iekļauties igauņu sabiedrībā".

Pašreizējais likums vārdu ļauj mainīt, ja tas ir sarežģīts vai nelabskanīgs, ja vārds un dzimšanas dati sakrīt ar cita cilvēka vārdu un dzimšanas datiem vai ja pastāv vēlme paturēt vecāku vai vecvecāku uzvārdu.

Igaunijas krievvalodīgie iedzīvotāji diezgan bieži pauž vēlmi nomainīt savu vārdu integrācijas nolūkā. 2001. gadā pazīstams futbolists Konstantins Kolbasenko kļuvis par Konstantinu Nahku. Savu uzvārdu viņš pieņēmis no sievas.

Uzvārdu maiņas kampaņa Igaunijā iepriekš notikusi pagājušā gadsimta 30. gados, kad iedzīvotāji vēlējušies atteikties no vācu uzvārdiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!