Treniņi, kuru nosaukums ir “Bastion 2004”, ir kā atbilde uz “nepārtraukto agresiju un draudiem” no ASV puses, informē Kubas pārstāvji.

Manevrus vada aizsardzības ministrs Rauls Kastro – prezidenta Fidela Kastro brālis un otrais ietekmīgākais cilvēks Kubas hierarhijā.

ASV stāsta, ka šīs mācības tiek rīkotas ar mērķi “novēst civiliedzīvotāju uzmanību” no viņu ikdienas rūpēm.

Nedēļu ilgie treniņi noslēgsies ar divu dienu ilgām civilās aizsardzības mācībām, un to laikā tiks simulēts gaisa spēku uzbrukums.

Amatpersonas ziņo, ka mācībās piedalīsies 100 000 karavīru, 400 000 rezervistu un “miljoniem” civiliedzīvotāju.

Daudzi Kubas iedzīvotāji jau ir iesaistījušies kādā no tūkstošiem Revolūcijas aizsardzības komiteju, kuru uzdevumos ietilpst arī kaujas gatavības uzturēšana, informē BBC.

“ASV administrācijas apņemšanās iznīcināt Kubas revolūciju ar jebkādiem paņēmieniem, tajā skaitā arī militāriem, nosaka nepieciešamību pēc šādām mācībām,” saka ģenerālis Leonardo Andollo, bruņoto spēku komandiera vietnieks.

Pagājušajā nedēļā aizsardzības ministrs izteicās, ka šādas mācības ir nepieciešamas, lai “ienaidnieks nenovērtētu par zemu” Kubas iedzīvotājus.

1961. gadā ASV atbalstīja Kubas trimdinieku neveiksmīgu mēģinājumu pārņemt varu Kubā, taču ASV amatpersonas nepieļauj iespēju, ka varētu notikt vēl viens uzbrukums.

“Mums šķiet, ka šādi apgalvojumi nav pieļaujami un tiem nav nekāda pamatojuma,” saka ASV valsts departamenta pārstāvis.

“ASV jau vairākkārt ir aicinājušas Kubu mierīgā ceļā ieviest demokrātiju. Mums šķiet, ka šīs valsts iedzīvotāji to ir pelnījuši.”

Šīs “mācības ir tikai, es teiktu, viens no paņēmieniem, kā Kubas valdība cenšas novērst cilvēku uzmanību no tām problēmām, ar ko tie saskaras savā ikdienā”.

Pēdējā gada laikā ASV un Kuba ir apmainījušās ar mutiskiem uzbrukumiem, ASV ir palielinājusi savas sankcijas šai salai, bet Kuba uz to atbildēja, piemērojot 10% nodokli darījumiem ar ASV dolāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!