Indijas parlamenta vēlēšanas, kas notiek no 11. aprīļa līdz 19. maijam, tiek raksturotas kā lielākais demokrātiskais notikums vēsturē – pie vēlēšanu urnām dosies līdz 900 miljoniem balsstiesīgo iedzīvotāju.

Bet kā nodrošināt godīgas vēlēšanu iespējas valstī, kurā vismaz ceturtā daļa no 1,3 miljardiem iedzīvotāju ir analfabēti, kas neprot lasīt? Tas rada grūtības atšķirt partijas, kuru skaits, ņemot vērā ne tikai lielās nacionālā mēroga politiskās grupas, bet arī mazās štatu un rajonu vietēja mēroga partijas, mērāms tūkstošos.

Risinājums ir simboli – dažādas ikvienam atpazīstamas lietas un ikdienas priekšmeti, kas pirms vēlēšanām jāizvēlas partijām, raksta portāls "QZ".

Piemēram, nacionālā mēroga partijai Indijas nacionālas kongress, tā ir roka, "Bharatiya Janata" partijai lotosa zieds, bet BSP – zilonis.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vēlēšanu komisija priekšvēlēšanu periodā publicē oficiālu simbolu sarakstu, no kura tad politiķiem jāizvēlas sev tīkamākais. Tāda prakse Indijā darbojas jau kopš pašām pirmajām vēlēšanām 1951. gadā – pēc britu kolonistu aiziešanas lasīt un rakstīt prata tikai 16% indiešu.

Šos attēlus no pirmajām vēlēšanām līdz pat aiziešanai pensijā 1992. gadā radīja mākslinieks Sethi. Viņa minimālisma stilā radītie darbi joprojām ir svarīga Indijas vēlēšanu mašinērijas daļa.

Kopš 2015. gada jaunās partijas var vēlēšanu komisijai pašas iesniegt līdz trīs simboliem kopā ar skaidriem zīmējumiem un aprakstu. No tiem komisija vienu var apstiprināt kā partijas simbolu, skaidro "QZ". Starp tiem nedrīkst būt attēloti dzīvnieki un reliģiski simboli.

Kādreiz dzīvnieku izmantošana simboliem bija atļauta, taču tie no saraksta izņemti pēc dabas aizstāvju sūdzībām par nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem tāpēc, ka partijas savos pasākumos bieži izmantoja īstus dzīvniekus. Izņēmums ir trīs štatu partijas, kas saglabājušas savus dzīvnieku simbolus – ziloni, lauvu un tīģeri.

Vēlēšanu simbolu saraksts ir liecība arī tehnikas attīstībai. Tagad tajā redzami arī tādi mūsdienu priekšmeti, kā datori un novērošanas kameras, kas nebija ierasti 50. gados.

Simbolu sarakstu var apskatīt zemāk.

Indian election symbols by on Scribd

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!