Apmēram viena ceturtdaļa pasaules valstu iedzīvotāju brauc pa ceļa kreiso pusi. Pārsvarā tās ir Lielbritānijas bijušās kolonijas.
Kādreiz gandrīz visi ceļoja pa ceļa kreiso pusi tāpēc, ka tā bija visprātīgākā rīcība, ko varēja veikt tālaika feodālā, mežonīgā sabiedrība. Tā kā tikai neliela daļa cilvēku ir kreiļi, paukotāji centās turēties tuvāk kreisajai pusei, lai varētu vieglāk aizsniegt pretinieku ar savu zobenu, kuru turēja labajā rokā, un paši turētos tālāk no ienaidnieka zobena maksts. Labrocis visbiežāk kāpj zirga mugurā no kreisās puses. To būtu diezgan sarežģīti izdarīt no pretējās puses, ja līdzi ir zobens, tā kā tas tiek nēsāts kreisajā pusē. Turklāt drošāk kāpt zirga mugurā ir ceļa malā nevis brauktuves vidū, kur ir dzīva satiksme, un, ja jātnieks kāpj no kreisās puses, tad arī vajadzētu jāt, pieturoties ceļa kreisajā pusē.

Pēdējo gadu laikā dažādas tautas lielākoties devušas priekšroku braukšanai ceļa labajā pusē.

Valstis, kurās brauc pa kreiso ceļa pusi

Angilja, Antigva un Barbuda, Austrālija, Austrumu Timora, Bahamas, Bangladeša, Barbadosa, Bermudu salas, Botsvāna, Bruneja, Butāna, Dienvidāfrika, Dominika, Džersija (Normandijas salas), Falklandu salas, Fidži, Gajāna, Gērnzija (Normandijas salas), Grenāda, Honkonga, Indija, Indonēzija, Īrija, Jamaika, Japāna, Jaunzēlande, Kaimanu salas, Kenija, Kipra, Kiribati, Kokosu (Kīlinga) salas (Austrālija), Kuka salas, Lesoto, Lielbritānija, Makao, Malaizija, Malāvija, Maldivija, Malta, Maurīcija, Mena, Montserrata, Mozambika, Namībija, Nauru, Nepāla, Niue, Norfolka sala (Austrālija), Pakistāna, Papua-Jaungvineja, Pitkērna salas (Lielbritānija), Seišelu salas, Sentkitsa un Nevisa, Sentlūsija, Sentvinsenta un Grenadīnas, Singapūra, Surinama, Svazilenda, Svētā Helēnas sala, Šrilanka, Taizeme, Tanzānija, Tērksas un Kaikosas salas, Tokelau (Jaunzēlande), Tonga, Trinidāda un Tobāgo, Tuvalu, Uganda, Virdžīnu salas (ASV), Virdžīnu salas (Lielbritānija), Zālamana salas, Zambija, Ziemassvētku sala (Austrālija), Zimbabve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!