Irākā bāzētā kurdu separātistu Kurdisatānas Strādnieku partija (PKK) piedāvājusi Turcijai pamiera noteikumus, trešdien paziņoja viens no nemiernieku grupējuma līderiem.

"Mēs esam gatavi ievērot pamieru un meklēt miermīlīgu un demokrātisku kurdu jautājuma risinājumu Turcijā," aģentūrai AFP teica Murads Karialans, kas PKK hierarhijā ir otrā persona.

Viņš piebilda, ka piedāvājums izteikts, reaģējot uz "daudzajām Irākas Kurdistānas valdības un citu kurdu aprindu prasībām, kā arī atbildot ASV Valsts departamentam".

"Jābūt politiskam projektam, lai mēs varētu sākt dialogu," norādīja Karialans. "Mēs esam gatavi pamieram 1.septembrī, pieskaņojoties Pasaules Miera dienai. Turcijai ir jābūt gatavai atbildēt un jābūt elastīgai šajā sakarā."

Irākas premjerministrs Nuri al Maliki sestdien Turcijas līderiem apliecināja, ka viņa vadītā valsts nekļūs par patvērumu PKK.

"Mēs neļausim Irākai kļūt par PKK bāzi," telefonsarunā ar Turcijas premjeru Redžepu Tajipu Erdoganu sacīja Maliki.

Viņš norādīja, ka Bagdāde turpinās sadarboties ar ASV un Turciju, apkarojot ārpus likuma izsludināto PKK, kuru gan Ankara, gan Vašingtona, gan Eiropas Savienība (ES) uzskata par teroristisku organizāciju.

Turcija pagājušajā nedēļā piedraudēja īstenot militāru intervenci, ja Bagdāde un Vašingtona nevērsīsies pret PKK Irākas ziemeļos.

Ankara jau sen izsaka sūdzības, ka PKK izmanto savas nometnes Irākas ziemeļos kā atbalsta punktus uzbrukumiem Turcijas teritorijā, kur separātisti cīnās par pašnoteikšanās tiesībām.

Kopš 1999.gada, kad grupējums pēc tā līdera Abdullas Edžalana aresta izsludināja pamieru, tūkstošiem PKK kaujinieku atraduši patvērumu Irākas Kurdistānas reģionā.

Pamiers tika lauzts 2004.gada jūnijā.

Kopš kurdu sacelšanās sākuma 1984. gadā sadursmēs starp Turcijas drošības spēkiem un PKK kaujiniekiem nogalināti vairāk nekā 37 000 cilvēku.

Līdzīgu piedāvājumu Karialans izteica arī pagājušā gada jūnijā. Toreiz viņš paziņoja: "Mēs vēršamies pie Turcijas valdības, lūdzot tai pārtraukt militārās operācijas, lai pavērtu ceļu dialogam, un mēs no savas puses esam gatavi izsludināt pamieru."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!