Foto: AP/Scanpix

ASV atbalstītais kurdu vadītais Sīrijas nemiernieku grupējums "Sīrijas Demokrātiskie spēki" nedaudz pavirzījies uz priekšu uzbrukumā džihādistu grupējuma "Daesh" pēdējam kontrolētajam ciematam Sīrijas austrumos, pirmdien paziņojis kurdu grupējuma pārstāvis.

Kārtējā kauja sākās svētdienas vakarā ar spēcīgiem sprādzieniem un dūmu mākoņiem virs Baguzas ciemata Eifratas upes krastos. "Sīrijas Demokrātiskie spēki" apšaudīja ciematu ar artilēriju, trāpot "Daesh" munīcijas krātuvei.

Pirmdienas rītā apšaude turpinājās, un ap pusdienlaiku ciematam tika dots gaisa trieciens.

Tiek uzskatīts, ka ciematā joprojām atrodas aptuveni 500 "Daesh" kaujinieki un 3000 līdz 4000 civiliedzīvotāju, tostarp sievietes un bērni, kas lielākoties ir kaujinieku ģimenes locekļi, kas palika ciematā pēc pārējo civiliedzīvotāju evakuācijas.

Izmantojot pauzes karadarbībā, pēdējās nedēļas laikā ciematu pameta tūkstošiem cilvēku.

"Sīrijas Demokrātisko spēku" kaujinieks Mustafa Bali ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka viņi virzās uz priekšu ļoti piesardzīgi, jo "Daesh" kaujinieki ir izrakuši tuneļus un paslēpušies tajos. Domājams, ka teritorija ir arī nomīnēta.

Viņš piebilda, ka "Sīrijas Demokrātiskie spēki" arī dara visu, lai evakuētu civiliedzīvotājus, ja tādus pamana.

Bali sacīja, ka šajā kaujā neviens viņu kaujinieks vēl nav zaudējis dzīvību.

Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) ziņoja, ka "Sīrijas Demokrātiskie spēki" kopš svētdienas ir sagūstījuši septiņus "Daesh" kaujiniekus.

Augsta ranga ASV aizsardzības jomas amatpersona piektdien Vašingtonā sacīja, ka, ņemot vērā pašreizējo ofensīvas tempu, nebūtu brīnums, ja paietu vēl pāris nedēļas līdz Baguzas ciemata ieņemšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!