Lai izstrādātu plānu, kā izcelt no ūdens nogrimušo Krievijas zemūdeni "Kursk", būs nepieciešami vairāki mēneši. Tādēļ, visticamāk, zemūdeni izelt varētu ne agrāk kā nākamās vasaras vidū, trešdien paziņoja Norvēģijas kompānija "Stolt Offshore".
"Projekta izstrāde par vraka un jūrnieku mirstīgo atlieku izcelšanu prasīs vairākus mēnešus," aģentūrai "Reuters" sacīja kompānijas preses sekretārs Julians Tomsons.

"Praktiski tas nozīmē, ka zemūdeni varētu izcelt ne agrāk kā nākamajā vasarā, ja vien mums izdosies atrast drošu veidu, kā to paveikt," Tomsons teica. Pēc viņa vārdiem, droši vien būtu vieglāk izcelt kuģi, atvērt to un tikai tad no tā izvilkt jūrnieku mirstīgās atliekas.

"Stolt Offshore" ūdenslīdējiem kopā ar kolēģiem no Lielbritānijas nedēļas sākumā izdevās atvērt zemūdenes "Kursk" glābšanas lūku, taču atklājās, ka visa zemūdene ir pārplūdusi, un jūrnieki ir gājuši bojā.

Norvēģu kompānija, kas specializējas ūdenslīdēju un glābšanas darbos Ziemeļjūrā, otrdien piekrita izstrādāt plānu, kā no jūras dzīlēm izcelt nogrimušo zemūdeni un jūrnieku mirstīgās atliekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!