Foto: Reuters/Scanpix

Kuveitas varas iestādes sestdien paziņojušas, ka aizturējušas un nopratina aizdomās turētos saistībā ar sunnītu džihādistu grupējuma "Islāma valsts" pašnāvnieka uzbrukumu galvaspilsētas šiītu mošejā, kurā nogalināti 26 cilvēki un ievainoti 227.

Valdība piektdien ārkārtējā sēdē noteica paaugstinātu gatavības līmeni visiem drošības dienestiem un policijai.

Sestdien Kuveitā izsludināta sēru diena. Pēcpusdienā visi upuri tiks guldīti šiītu kapsētā rietumos no galvaspilsētas.

Kuveitā, kur mīt gan sunnīti, gan šiīti, līdz šim valdījusi relatīva stabilitāte un miers, un līdz pat vakardienai mošejās nebija noticis neviens terora akts.

Kuveitas emīrs šeihs Sabahs al Ahmads As Sabahs, valdība, parlaments, politiskie grupējumi un garīdznieki atzinuši, ka šāda uzbrukuma mērķis acīmredzot ir uzkurināt spriedzi abu reliģisko kopienu starpā. No 1,3 miljoniem valsts iedzīvotāju aptuveni 30% ir šiīti.

Kā ziņu aģentūrai AFP pastāstījis šiītu aktīvists Abdulvaheds Halfans, visās šiītu mošejās pastiprināta drošība un tiek veidotas pilsoņu komitejas.

Atbildību par notikušo piektdien uzņēmās ar "Islāma valsti" saistītais Saūda Arābijas grupējums "Nedždas province", paziņojot, ka šiītu mošejā uzspridzinājies viens no tā kaujiniekiem, jo šī mošeja izplatot sunnītu vidū šiītu mācību.

"Islāma valsts" radikāļi šiītus uzskata par ķeceriem.

"Islāma valsts" pārstāvis sakariem ar presi Abu Muhammads al Adnani aicinājis ekstrēmistu grupējuma atbalstītājus visā pasaulē gavēņa mēneša - ramadana - laikā rīkot uzbrukumus pret islāma "ienaidniekiem".

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas zvērības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!