Pentagona īpašo operāciju ekspertu mudināti, ASV snaiperi Irākā "izliek ēsmas" irākiešiem, izmētājot tādas lietas kā degauklas, plastiskās sprāgstvielas un munīciju, un tās pacēlušos cilvēkus nošauj, pirmdien vēsta laikraksts "The Washington Post".
Šāda slepenā programma aprakstīta izmeklēšanas dokumentos, kas saistīti ar nesen trīs snaiperiem izvirzītām apsūdzībām slepkavībā, kuri tiek apsūdzēti arī par pierādījumu safabricēšanu par viņu nogalinātiem irākiešiem, raksta avīze.

"Ēsmas izlikšana ir izmantojama priekšmeta nolikšana, lai iznīcinātu ienaidnieku," teikts elites snaiperu vienības vadītāja kapteiņa Metjū Didjē paziņojumā. "Būtībā mēs noliekam priekšmetu un skatāmies. Ja kāds to atrod, paceļ un mēģina doties prom ar priekšmetu, mēs atklājam uguni uz personu, jo uzskatām to par pazīmi, ka viņš šo priekšmetu pielietos pret ASV spēkiem."

Avīzes rīcībā nonākušajos dokumentos no apsūdzēto karavīru ģimeņu locekļiem Didjē atklāj, ka janvārī viņa vienību apmeklējuši Pentagona asimetriskās karadarbības grupas locekļi un vēlāk nodevuši kastes ar "nometamajām lietām, ar kuru palīdzību jāizjauc mēģinājumi nodarīt kaitējumu koalīcijas spēkiem un jāgūst virsroka cīņā".

Nacionālā militārās tiesvedības institūta prezidents Jūdžīns Fidels sacīja, ka šāda ēsmas izlikšanas programma ir rūpīgi jāizpēta, jo tā rada bīstamas iespējamības, piemēram, kas notiek, ja šādus priekšmetus paceļ civiliedzīvotāji.

"Valstī, kas ir piegāzta ar bruņojumu (..), tikpat labi varētu prasīt katram irākietim nēsāt uz muguras mērķa zīmi," sacīja Fidels.

Pēc karavīru teiktā, par programmu ir zināms aptuveni desmit vienības locekļiem un vēl vairāki zina par "nometamajām lietām", taču nezina to mērķi, raksta "The Washington Post".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!