Ar privātu lidmašīnu no Kopenhāgenas 30.oktobrī Tallinā ieradās aptuveni simts amerikāņu jūras desantnieku, ziņo laikraksts "Sl Ohtuleht". ASV un Igaunijas amatpersonas apgalvo, ka kareivji apsargās militāras kravas transporta kuģi.
Kareivju lidmašīna apstājās netālu no lidostas ēkas un kamēr militārpersonas lidostā izgāja muitas kontroli, no 150 vietu lidmašīnas "McDonnell Douglas" divās lielās baltās kravas automašīnās tika izkrautas kastes, kurās, iespējams, atradās ieroči un aprīkojums, raksta avīze, aprakstot, kā kareivji bija apģērbti un piezīmējot, ka viņiem katram bija rācija. Kravas automašīnas policijas eskorta pavadībā no lidostas devās uz jūras ostu.

ASV vēstniecības preses sekretārs Tomass Hodžess sacīja ,ka amerikāņu kareivji Tallinā ieradušies parastu pienākumu pildīšanai - lai apsargātu Tallinas ostā stāvošos divus militāros kravas transporta kuģus.

Tallinas līcī jau vairākus mēnešus ir noenkuroti divi ASV karakuģi, kuros atrodas tanki un militārais aprīkojums. Gandrīz 250 metru garie kuģi ir pilni ar militāro aprīkojumu vairāku simtu miljonu ASV dolāru vērtībā un tiek vairākas reizes nomainīti, taču neviena amatpersona nepiekrita atklāt, no kurienes nākuši kuģi un uz kurieni dosies, minot drošības apsvērumus.

Šie transporta kuģi pastāvīgi ceļo apkārt pasaulei. Viņiem nav savas bāzes ostas, un tie ir gatavi doties ceļā, kad vien ASV vienībā ievajagas kādas papildu piegādes.

Šie kravas kuģi apgādā ar visu nepieciešamo ASV un NATO karakuģiem un uz tiem atrodas viss nepieciešamais 17 000 cilvēku iztikas nodrošināšanai mēneša garumā. ASV ir 38 šādi kuģi. Hodžess sacīja, ka Tallina amerikāņiem ir ērta osta, jo šeit ir viegli nokļūt krastā, tomēr viņš atteicās minēt kādu sīkāku informāciju, tikai piebilstot, ka visas aktivitātes notiek ciešā sadarbībā ar Igaunijas valdību.

Igaunijas Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Madiss Miko sacīja, ka amerikāņu kareivju ierašanās Igaunijā bija saskaņota vairākus mēnešus iepriekš. Savukārt attiecībā uz kareivju atvesto kravu ministrijā informēja, ka tas ir vieglais bruņojums.

Tiek ziņots arī, ka pēdējo divu mēnešu laikā Tallinas lidostā divas reizes ieradušās lidmašīnas ar ASV kareivjiem. Aizsardzības ministrijā laikrakstam sacīja, ka militārās lidmašīnas Igaunijā ieradušās dažādu militāru mācību ietvaros.

Citi informācijas avoti vēsta, ka Tallinā nogādātā militārā tehnika tiks slepeni pārkrauta konteineros un caur Krieviju nosūtīta Irākas virzienā. ASV vēstniecība atteicās komentēt šīs ziņas, savukārt Miko tās nodēvēja par meliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!