Kādam amerikāņu kodolzinātniekam pagājušajā nedēļā Ziemeļkorejā parādīts milzīgs jauns kodolobjekts ar "daudziem simtiem" urāna bagātināšanas centrifūgu, vēsta laikraksts "New York Times".

Kā atzinis doktors Zigfrīds Hekers no Stenfordas universitātes, viņš bijis šokēts, cik moderna ir šī ražotne, bet nav paspējis novērtēt, vai tā paredzēta, lai iegūtu vāji bagātinātu urānu atomelektrostacijām, vai arī augsti bagātinātu urānu bruņojuma ražošanai.

Vēl 2009.gadā, kad no Ziemeļkorejas tika izraidīti starptautiskie ieroču inspektori, šāda ražotne nav pastāvējusi, norādījušas amatpersonas.

Šī informācija nodota atklātībai dienā, kad ASV īpašais sūtnis Ziemeļkorejas jautājumos Stīvens Bosvorts devies uz Āziju, lai ar reģiona līderiem apspriestu iespējas atsākt sešu pušu sarunas par Phenjanas kodolprogrammu, kas rietumvalstīm rada nopietnas bažas.

Kā norāda žurnālisti, ātrums, ar kādu Ziemeļkoreja attīsta šo programmu, vedina domāt, ka Phenjana šai jomā saņem palīdzību no ārvalstīm, apejot ANO sankcijas.

Hekers, kas šobrīd ir 67 gadus vecs, savulaik vadīja ASV Losalamosas Nacionālo laboratoriju - ASV vadošo kodolpētniecības centru. 2004.gadā viņam neoficiālas ASV delegācijas sastāvā tika parādīts slepenais Jonbjonas kodolkomplekss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!