Pirms tam, kad Izraēlas bruņotie spēki iebruka Sīrijas gaisa telpā, Izraēla paziņoja ASV prezidentam Džordžam Bušam, ka, saskaņā ar izlūkošanas datiem, Damaska ir konsultējusies ar Ziemeļkoreju par kodolprogrammām. Tā piektdien raksta izdevums "Washington Post".
Baltais nams bijis nobažījies par Izraēlas apgalvojumu, ka Ziemeļkoreja sniedz Sīrijai palīdzību kodolprogrammas attīstībā, tomēr atturējās no jebkādas rīcības, baidoties apturēt sešu pušu sarunas ar Ziemeļkoreju par tās kodolprogrammām, laikrakstam paziņojuši oficiāli avoti Vašingtonā.

Vēlāk Izraēlas apgalvojumi tika pierādīti ar satelītuzņēmumu palīdzību, un Vašingtona izteica atbalstu Izraēlas gaisa spēku uzbrukumam Sīrijai. Uzlidojums Sīrijas kodolobjektiem notika 6.septembrī, turklāt nakts laikā, lai mazinātu iespējamo upuru skaitu civiliedzīvotāju vidū.

Izraēlas spēku uzbrukuma mērķis atrodas Sīrijas ziemeļu daļā, netālu no Turcijas robežas. Sīkāka informācija par operāciju netiek izpausta, un arī piloti informāciju par uzbrukuma mērķi saņēma tikai tad, kad jau bija pacēlušies gaisā. "Izraēlai jau sen bija skaidrs, ka Sīrija ir ieinteresēta ķīmisko un bioloģisko ieroču izgatavošanā, tomēr tās centieni iegūt kodolieroci Izraēlai kļuva par "sarkano līniju"," paziņojis bijušais Tuvo Austrumu politikas izpētes centra bijušais darbinieks Brūss Rīdels. "Stratēģiski šī operācija bija īpaši svarīga. Izraēla ir nobažījusies par iespējamu karu ar Sīriju un centās atrisināt konfliktu, un bruņots uzbrukums ir pierādījums, cik nozīmīga šī operācija bija Izraēlas drošībai," viņš norāda.

Iepriekš ASV prezidents bija atteicies komentēt apgalvojumu, ka ASV atbalstīja Izraēlas uzbrukumu Sīrijai. Pirms tam vairāku nedēļu garumā ASV izlūki bija reģistrējuši vairākus kravas kuģus, kas no Ziemeļkorejas devās uz Sīriju. Specdienesti norādīja, ka kuģos bija materiāli Sīrijas bruņotajiem spēkiem – iespējams, nevis kodolmateriāli, bet izejmateriāli raķešu vai raķešu degvielas izgatavošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!