Pieņemoties spēkā kritikai par ASV administrācijas nespēju tikt galā ar viesuļvētras "Katrīna" izraisīto postu, Vašingtona šobrīd cenšas mazināt kaitējumu, ko šī situācija varētu nodarīt prezidenta Džordža Buša politiskajai karjerai, pirmdien raksta avīze "Daily Telegraph".
Kampaņu ar šādu mērķi Baltais nams izvērsis kopš svētdienas. Vadošajiem politiķiem uzdots atcelt plānoto piedalīšanos pasākumos sakarā ar ikgadējo Darba dienu, kas Amerikas Savienotajās valstīs tiek atzīmēta septembra pirmajā pirmdienā, bet pats Bušs atcēlis ārkārtīgi svarīgo Ķīnas līdera Hu Dziņtao vizīti un pirmdien jau otro reizi apmeklē vētrā un plūdos cietušo rajonu.

Tikmēr ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa nosūtīta uz Alabamu, lai mēģinātu atspēkot apsūdzības, ka ASV administrācijas reakcija uz krīzes situāciju liecina par rasistisku pieeju.

Gluži pašsaprotams ir jautājums par to, kāpēc viesuļvētras sekas izrādījās tik traģiskas. Atbilde, ka ASV iztērējušas pārāk daudz līdzekļu Irākā, liekas pietiekami ticama, norāda "Daily Telegraph".

Tomēr nav nekādu garantiju, ka lieli ieguldījumi Ņūorleānas aizsardzībā no plūdiem būtu palīdzējuši samazināt traģēdijas mērogus. Turklāt Irākā izvietoti tikai 10% no ASV bruņoto spēku karavīru kopējā skaita, tātad faktiski Vašingtonai pietika resursu, lai bez vilcināšanās reaģētu uz dabas katastrofu, atzīmē avīze.

Neticami, ka tādā plaukstošā un civilizētā valstī kā ASV kādā lielpilsētā iespējams tāds haoss, anarhija un trūkums, uzsver laikraksts. Iespējams, ka skaidrojums meklējams tajā apstāklī, ka liela daļa no cilvēkiem, kas bija palikuši Ņūorleānā, no likuma viedokļa nav uzskatāmi par uzticamiem pilsoņiem.

Taču diez vai šis arguments nomierinās amerikāņus - ja piektā daļa Ņūorleānas iedzīvotāju ir kriminālisti, tad jāatzīst, ka šai pilsētai ir arī nopietnākas problēmas par plūdiem, raksta "Daily Telegraph".

Šādā situācijā valsts vadītājam jau no paša sākuma maksimāli atklāti jārunā par patiesajiem traģēdijas mērogiem, parādot, ka ka gan viņš pats, gan valsts kopumā spēj tikt galā ar šīm grūtībām. Šobrīd, kad aizvien vairāk sarūk atbalsts Buša politikai Irākā, nekompetenta attieksme pret viesuļvētras izraisīto krīzi prezidentam var maksāt dārgi, secina izdevums.

Kā privātās sarunās reportieriem izteikušās Luiziānas štata amatpersonas, iespējams, ka bojāgājušo skaits Ņūorleānā varētu sasniegt 10 000 vai pat 15 000 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!