Baltkrievija vēlas uzbūvēt ostu Kaļiņingradā un prezidents Aleksandrs Lukašenko pat neslēpj, ka tādējādi grib sodīt Lietuvu "par naidīgumu pret Baltkrieviju", ceturtdien vēsta Polijas laikraksts "Gazeta Wyborcza".
Šo nostāju Baltkrievijas līderis atklāti paudis, tiekoties ar ministriem un augstām valsts amatpersonām pēc atgriešanās no Maskavas, kur viņš viesojās pirms dažām dienām. Par šo tikšanos sīki ziņoja Baltkrievijas valsts televīzija.

Lukašenko uzskata, ka Lietuva līdz ar Poliju pašlaik esot Baltkrievijai visnaidīgākās valstis, kas nekritiski palīdz īstenot šai reģionā ASV politiku.

Baltkrievija, kam pašai nav izejas uz jūru, šobrīd eksportē savas preces uz Rietumvalstīm lielākoties caur Baltijas valstu, Krievijas un Ukrainas ostām. Pēc oficiāliem datiem, gada laikā šādā veidā tiek eksportēti aptuveni 17 miljoni tonnu preču. Lielākā daļa no tām tiek izvestas caur Klaipēdas ostu. Baltkrieviem Klaipēdā pat ir pašiem sava piestātne.

Taču pirms dažām dienām Minska paziņoja, ka gatavojas izbūvēt piestātni Kaļiņingradas ostā. "Kā gan mēs varam izmantot mums naidīgas valsts pakalpojumus?" Lukašenko vaicājis saviem ministriem. "Nepietiek ar to, ka viņi pret mums ir nedraudzīgi - viņi vēl arī iedzīvojas uz mūsu rēķina. Klaipēdas osta nodrošina Lietuvai 30% budžeta ieņēmumu, bet paskatīsimies, ko viņi darīs, kad vairs nesaņems mūsu naudu," izteicies Baltkrievijas prezidents.

"Gazeta Wyborcza" gan aizrāda, ka Lukašenko kļūdījies, nosaukdams Klaipēdas ostu par Lietuvas lielāko nodokļu maksātāju, turklāt Baltkrievijas preču pārkraušana Klaipēdas ostai ir nozīmīga, tomēr tas nav galvenais ostas ieņēmumu avots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!