ASV Centrālā Izlūkošanas pārvalde (CIP) varējusi vismaz četras reizes iznīcināt Osamu bin Ladenu, taču to nav izdarījusi birokrātijas dēļ, svētdien vēsta britu laikraksts "Sunday Times".

Avīzei kļuvis zināms, ka arābu telekanāla "Al Jazeera" rīcībā nokļuvuši agrāk nezināmi amerikāņu videomateriāli. Iegūtie videomateriāli pierāda, ka laika posmā no 1998.gada līdz 2000.gadam CIP bija vairākas iespējas likvidēt starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" līderi.

Videoierakstu, kurā skaidri redzams bin Ladens un viņa līdzgaitnieki, veikusi ASV bezpilota izlūklidmašīna 1999.gadā Afganistānas kalnu rajonos. Tas bija pirmais no šāda veida lidojumiem virs Afganistānas teritorijas, un toreiz neviens no CIP vadītājiem neuzņēmās atbildību nosūtīt izlūklidmašīnu ar ieročiem. Rezultātā ar lidaparātu tikai filmēta "Al Qaeda" treniņnometne Hostas provinces rajonā.

Bez tam, ASV izlūkdienests vienreiz ieguvis attēlus no satelīta, kurā redzama bin Ladena atrašanās vieta. Taču Baltais nams aizliedza izdarīt precīzu raķešu triecienu, jo starp bin Ladena viesiem bijis princis no draudzīgas arābu valsts.

Vēl viena iespēja iznīcināt teroristu vadoni tika palaista garām Afganistānas pilsētā Kandahārā. Toreiz tika sagatavota operācija, kuras ietvaros bin Ladena rezidencei bija jāuzbrūk vietējo cilšu kaujiniekiem. Taču operācijas vadītāji amerikāņi tā arī nav spējuši pieņemt lēmumu par tās sākšanu, kā rezultātā tā tika atcelta.

Ceturto reizi - atkal Kandahārā - aģents izsekojis "Al Qaeda" līderi piecas dienas, tomēr operācija viņa iznīcināšanai tā arī netika sākta, baidoties par upuriem civiliedzīvotāju vidū.

Kā raksta "Sunday Times", visi šie fakti ir "Al Jazeera" sagatavotu programmu sērijā, kas veltīta 2001.gada 11.septembra terora aktu ceturtajai gadadienai. Programmās tiks atklātas līdz šim nezināmas detaļas par "Al Qaeda" darbību un ASV administrācijas rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!