Basku separātistu grupējums ETA plānojis sarunas ar Franciju un Spāniju, pamiera noslēgšanu un pakāpeniskus soļus pašnoteikšanās tiesību iegūšanai, liecina dokumenti, kuri konfiscēti pagājušajā gadā, kad tika arestēts aizdomās turētais grupējuma līderis.
Kā pirmdien vēsta laikraksts "El Mundo", dokumentos, kas atrasti, pērn Francijā arestējot Mikelu Albisu Iriarte, sauktu arī par Migelu Ancu, bija izstrādāts grafiks sarunām ar abu valstu valdībām, notiesāto ETA locekļu atbrīvošanai un beztermiņa pamiera pasludināšanai.

Saskaņā ar ETA plāniem Spānijas valdība tiktu aicināta 2006.gadā atzīt Basku zemes pašnoteikšanās tiesības pagaidu pamiera laikā un Francijas valdība tiktu lūgta to darīt divus gadus vēlāk, kad jau būtu pasludināts beztermiņa pamiers.

Organizācija ETA ("Euskadi Ta Askatasuna") jeb "Basku dzimtene un brīvība" tika dibināta 1959.gadā ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras laikā. 1968.gadā ETA veica pirmo plānoto slepkavību, un kopš tā laika nogalinājusi vairāk nekā 850 cilvēku, taču nevienu pēdējo divu gadu laikā.

ETA mērķis ir nodibināt neatkarīgu basku valsti Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos, kur mīt tauta, kas runā Eiropas vissenākajā valodā, kuras sākums meklējams tūkstošiem gadu pirms romiešu ierašanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!