Foto: AP/Scanpix

Irāna un tās sabiedrotā Libānas šiītu kustība "Hezbollah" mēģina izveidot kaujinieku grupējumus Sīrijā, lai aizstāvētu savas intereses Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma krišanas gadījumā, ziņoja laikraksts "Washington Post", atsaucoties uz vārdos nenosauktām ASV un Tuvo Austrumu amatpersonām.

Irānas mērķis ir panākt, lai Sīrijā darbotos tā sabiedrotie, ja pēc Asada režīma krišanas valsts sadalītos etniskos un reliģiskos anklāvos.

Irāna plāno izveidot sava veida zemessardzi no apmēram 50 tūkstoši kaujiniekiem, kas jau atrodas Sīrijā un atbalsta Irānu.

"Tā ir liela operācija. [Irānas] pašreizējais nodoms ir atbalstīt Sīrijas režīmu. Tomēr Irānai ir svarīgi, lai tai Sīrijā būtu spēki, kas būtu uzticīgi [Irānai] un uz kuriem tā varētu paļauties," laikrakstam pavēstīja ASV administrācijas amatpersona.

Kādas arābu valsts amatpersona sacīja, ka Irānas stratēģijai Sīrijā ir divi virzieni. Viens no tiem ir atbalstīt Asadu, bet otrs - sagatavot placdarmu viņa režīma sabrukuma gadījumā.

Visticamākais scenārijs ir tāds, ka Asada režīma atliekas ar vai bez viņa mēģinātu izveidot piekrastes anklāvu, kas būtu cieši saistīts ar Irānu. Šī anklāva pastāvēšana būtu atkarīga no Irānas, un tas palīdzētu Teherānai uzturēt sakarus ar Libānā bāzēto "Hezbollah".

Starp Irānas sabiedrotajiem Sīrijā ir šiīti un šiītu sekta alavīti, kuru kopienas ir koncentrējušās provincēs pie Libānas robežas un ostas pilsētā Latakijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!