Krievijas naftas kompānijas "Lukoil" viceprezidents Leonīds Feduns trešdien paziņoja, ka "Lukoil" nav ieinteresēta piegādāt naftu Lietuvas naftas kompānijai "Mažeiķu nafta", ziņo laikraksts "Vremja novostei".
"Lukoil" pārstāvji uzskata, ka piegādāt naftu Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcai nav izdevīgi.

Laikraksts arī norāda, ka kompānija "Lukoil" bija viens no pretendentiem kompānijas "Mažeiķu nafta" iegādei, tomēr Lietuvas uzņēmumu iegādājās Polijas naftas kompānija "PKN Orlen".

"[Naftas] piegādes uz Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcu mūs neinteresē. Es domāju, ka tās neinteresē arī lielākajai daļai citu Krievijas [naftas] kompāniju. Cena ir pārāk zema, un naftas piegādāšana "Mažeiķu naftai" ir neizdevīgāka par piegādēm naftas pārstrādes rūpnīcām Vācijā, Rumānijā vai Bulgārijā," norādīja Feduns.

"Vremja novostei" atgādina, ka "PKN Orlen" ir naftas pārstrādes kompānija, tādējādi tā patstāvīgi nespēj apgādāt Lietuvas rūpnīcu ar jēlnaftu.

Saskaņā ar naftas eksporta grafiku šā gada trešajam ceturksnim Krievijas naftas kompānija "Rosņeftj" gatavojas kompānijai "Mažeiķu nafta" piegādāt miljonu tonnu jēlnaftas, savukārt naftas kompānijas TNK-BP un "Lukoil" gatavojas Lietuvas kompānijai piegādāt attiecīgi 620 000 un 180 000 tonnu jēlnaftas.

"Rosņeftj" un TNK-BP pārstāvji nesniedza sīkākus komentārus par kompāniju ieinteresētību naftas piegādēs "Mažeiķu naftai".

Laikraksts norāda, ka gadījumā, ja "Lukoil" un TNK-BP atteiksies no naftas piegādēm, "Mažeiķu nafta" varētu kļūt pilnībā atkarīga no "Rosņeftj" piegādātās naftas.

Kā ziņots, Krievijas naftas un gāzes kompānija "Lukoil" šā gada pirmajā ceturksnī strādāja ar 29,424 miljardu rubļu (603,2 miljonu latu) tīro peļņu, salīdzinot ar 3,450 miljardu rubļu (70,7 miljonu latu) zaudējumiem pagājušā gada pēdējā ceturksnī.

Peļņas pieaugumu kompānijas pārstāvji galvenokārt skaidroja ar naftas un naftas produktu realizācijas cenu pieaugumu pasaules tirgū un eksporta nodevu vidējā līmeņa pazemināšanos.

"Lukoil" pārstāvji arī norādīja, ka kompānijas aktīvu vērtība šā gada pirmajā ceturksnī palielinājās par 10,65% līdz 399,243 miljardiem rubļu (8,2 miljardiem latu).

"Lukoil" naftas un gāzes ieguve šā gada pirmajā ceturksnī palielinājusies par 10,5% līdz 2,112 miljoniem barelu naftas ekvivalenta dienā.

"Lukoil" naftas ieguve pieauga par 4,5% līdz 1,872 miljoniem barelu dienā.

Gāzes ieguve pieaugusi par 97,8% līdz 240 000 barelu naftas ekvivalenta dienā sakarā ar Nahodkinskas gāzes lauku Rietumsibīrijā, kas sāka darboties ar pilnu jaudu pagājušā gada aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!